A csütörtöki hölgyeket próbálják a Spirit Színházban

Stílusosan január 17-én, csütörtökön lesz a premierje a budapesti (II., Árpád Fejedelem útja 3-4.) Spirit Színházban „A csütörtöki hölgyek” című darabnak. Újságírók, fotósok lehettek szemtanúi, hogy miként születik meg a nagysikerű vígjáték végleges változata. A rendezőnő, Szitás Barbara időről időre megállította a próbát, utasítást adva, hogy ki hová álljon, üljön, merről essen a fény a szereplőkre, milyen irányból húzzák el a függönyt, milyen mozdulatokat vár el a szereplőktől. Minden mozdulatnak, fénysugárnak jelentősége van, kiemeli a mondanivalót. A színészeknek nincs könnyű dolguk, hiszen miközben folyik a cselekmény, folyton félbeszakítják őket. Újra és újra fel kell venni a cselekmény fonalát. (Nyitó képünkön: Borbáth Ottilia,Papadimitriu Athina és Szabó Éva.)

Szabó Éva és Papadimitriu Athina.

Számtalanszor láthatta már a közönség, s hosszú évekig volt műsoron a „Csütörtöki hölgyek”. A rendezőnő, Szitás Barbara bízik abban, hogy az idehaza és világszerte sikerrel játszott darab egy újabb generáció körében is elismerést arat. Lolleh Bellon, a színésznőből íróvá avanzsált tehetséges szerző nagyszerű jellemábrázoló; a csütörtökönkénti találkozókon a világ és saját hétköznapi dolgaikat megbeszélő hölgyek hétről hétre olyan témákat vetnek fel, amelyek mind a mai napig aktuálisak. Szerelem, szerelemféltés, álmok, vágyak, az elröppenő élet ki nem mondott sérelmei, a gyermek–szülő kapcsolat, a gyermekvállalás kérdése minden korban foglalkoztatja az embereket. No, persze vannak az öregedést jelző olyan problémák is, mint például a kriptabővítés, amely csak bizonyos kor után kerül napirendre.

Az orosz származású, Franciaországban élő szerző így vall önmagáról: „Nem vagyok író. Soha életemben nem ültem le íróasztalhoz. Kószálok a városban, ábrándozom. Kis papírdarabkákra párbeszéd-foszlányokat jegyzek fel. Soha nem gondolok ki nagy elméleteket. Én az érzéseimmel gondolkodom.”

Papadimitriu Athina és Jerger Balázs.

Nem könnyű a szereplőknek olyan nagynevű színészek után eljátszani ezt a darabot, mint Psota Irén, Béres Ilona, Moór Mariann, Tordai Teri. Ám úgy látszik, hogy remekül megbirkóznak a nem könnyű feladattal, és csütörtökre összeáll a már a próbán is élményt nyújtó darab. Hiszen a színészek már így, a végleges szövegtudás, színpadkép pontos ismerete nélkül is brillíroznak. Soma szerepében Papadimitriu Athinát láthatjuk. Marie-t Szabó Éva, Helene-t Borbáth Ottília alakítja. Jerger Balázs Jeant, a szeretőt, Victort pedig, az anyját kihasználó fiút, Mészáros Tamás formálja meg. (Képek: Székely Péter)