A Down-szindrómások segíthetik a rákkutatást – azonosságok az Alzheimer-kórral

A Down-szindróma állapot legújabb kutatásait mutatták be orvosok és tudósok napokban lezajlott második T21RS nemzetközi konferencián Chicagóban. Az amerikai találkozó legnagyobb és legizgalmasabb eredménye az a felfedezés, hogy Down-szindrómások vizsgálata segítheti az újkori rákkutatásokat, és az Alzheimer-kór jobb megismerését is.

A T21RS nemzetközi konferencián jelen voltak a magyarországi Down-szindrómásokat segítő szervezet a Down Egyesület képviselői is. A célzottan 21-es triszómiás állapotot (a triszómia az a sejtosztódási rendellenesség, amikor sejtosztódás közben valamelyik kromoszómából nem kettő, hanem három alakul ki; a 21-es kromoszóma hármassága a Down-szindrómát) vizsgáló konferencia részvevői új, meggyőző eredményekről számoltak be.

A legfontosabb információ az volt, hogy immár számos vizsgálattal bizonyítható a korszakos felismerés, amely szerint a Down-szindrómával élők kezében lehet a rák és az Alzheimer-kór megismerésének kulcsa is. A nemzetközi kutatócsoportok figyelmét ugyanis felkeltette az a tény, hogy a Down-szindrómával élők körében a szolid daganatos megbetegedések szinte egyáltalán nem fordulnak elő. Éppen ezért a rákkutatásban új területeket nyithat meg a Down-szindrómások állapotának mélyebb vizsgálata.

Az már ismert volt, hogy az Alzheimer-kór és a Down-szindróma között nagy a hasonlóság, ugyanis az Alzheimer-kór miatti értelmi hanyatlásban ugyanúgy szerepet játszik a 21-es kromoszómán található DYRKA1 génszakasz, mint a Down-szindrómásoknál. Az erre a hasonlóságra alapozó, a Down-szindrómásoknak és az Alzheimer-kórban szenvedőknek is segítséget nyújtó készítményt nemrégiben maga a magyar egyesület is elérhetővé tette a magyar betegek számára.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke szerint a találkozón elhangzott kutatói tapasztalatok megerősítések abban, hogy érdemes egyre elmélyültebb vizsgálatokat folytatni a Down-szindrómások körében: „Rendkívül pozitív eredménynek tartom, hogy a sokak fejében betegségként számon tartott Down-os állapotról kiderült, hogy az eddigi vélekedésekkel szemben a Down-szindrómások épphogy súlyos betegségekben szenvedők segítségére lehetnek.”

Kisari Károly bejelentette: a Down Egyesület is pályázni fog három kutatási alapra, mely a hazánkban élő Down-szindrómásokat vizsgálná hasonló témákban, gazdagítva és kiegészítve ezzel a nemzetközi kutatásokat.