A félretájékoztatás ellen, meghosszabbított nyomonkövetési program

A világjárvány alakulására tekintettel az Európai Bizottság ma bejelentette: további hat hónappal – 2022 júniusáig – meghosszabbítja a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztató, hamis hírek nyomon követésére szolgáló programját. (Ez a játék fulladást okozhat.)

A Bizottság tegnap tette közzé az online platformok által a programmal összefüggésben elkészített legújabb jelentéseket, melyekben arról számolnak be, milyen intézkedéseket hoztak szeptemberben és októberben a dezinformáció visszaszorítására.

Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök a többi között kijelentette: a világjárvány nem ért még véget, ezért azt szeretnénk, ha a tájékoztató felületek az eddiginél nagyobb erőfeszítéseket tennének a covid19-cel kapcsolatos félretájékoztatás leküzdésére, ide értve az unió valamennyi nyelvén a védőoltásokkal kapcsolatos hamis híreket is. Azt is elvárjuk, hogy a nyomon követési programból eredő tanulságokat levonva, a platformok erőteljes nyomon követési rendszert hozzanak létre az álhírek és félretájékoztatás visszaszorítását célzó új gyakorlati kódex megszövegezésekor.”

A legújabb jelentésekből kiderül, hogy:

  • a YouTube az egészségügyi félretájékoztatásra vonatkozó szabályzatát az oltóanyagokkal kapcsolatos azokra az állításokra is kiterjesztette, amelyek ellentmondanak a helyi egészségügyi hatóságok által kialakított konszenzusos véleménynek vagy a WHO által képviselt álláspontnak;
  • a TikTok növelte azoknak a kulcsszavaknak a számát, amelyek covid19-cel és oltóanyagokkal kapcsolatos tagek és bannerek létrejöttét eredményezhetik;
  • a Twitter frissítette a vakcinákkal kapcsolatos, félrevezető információkra vonatkozó szabályzatát;
  • a Microsoft’s LinkedIn kiszélesítette az európai influenszerekkel folytatott együttműködést azért, hogy hiteles üzenetek jussanak el a polgárokhoz a védőoltásokkal kapcsolatban;
  • a Meta / Facebook világszerte frissítette a gyermekeknek adható covid19-oltásra vonatkozó szabályzatát, például azokkal a hamis tartalmakkal kapcsolatban, melyek szerint nincsenek gyermekeknek adható védőoltások, illetve ezek nem biztonságosak és nem lettek tesztelve.

A közeli múltban 26 új fél csatlakozott a hamis tájékoztatás visszaszorítását célzó gyakorlati kódex felülvizsgálatának szövegezési munkáihoz. A következő néhány hónapban az aláírók hathatós eszközt dolgozhatnak ki, ami (annak megfelelően, hogy a leendő aláírók köre a jelenleginél szélesebb, és így az általuk képviselt szolgáltatások is sokszínűbbek) részleteikben meghatározott és a szolgáltatások sokféleségéhez igazított kötelezettségek vállalását írja majd elő.

Fogyasztóvédelem: az uniós riasztórendszerre vonatkozó 2021. évi adatok

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos ma friss adatokat mutatott be a Bizottságnak a termékbiztonság területén végzett munkájával és a Safety Gate uniós biztonsági riasztórendszerrel kapcsolatban. Ezek az adatok azt mutatják, hogy az idén eddig naponta hat riasztást küldtek a tagállami hatóságok a rendszerben. A riasztások nagy többsége gépjárművekre vagy kapcsolódó termékekre (27%) és játékokra (19%) vonatkozott, továbbá karácsonyi lámpákkal és gyertyákkal kapcsolatban is rendszeresen tettek bejelentést.

Az idén a veszélyes termékekkel kapcsolatos leggyakoribb kockázatok sorában első helyen a sérülések (28%) álltak, melyeket a vegyi anyagok által okozott kockázatok (23%) követtek. Safety Gate: a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai uniós riasztási rendszere