A fizikai munkások átlagos bruttó órabére jó 1407 forint

Az idei második negyedévben első ízben került 1400 fölé a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder mintegy hétezer személy béradatait feldolgozó elemzéséből. (A kép forrása: www.vorwaerts.de)

A jelenlegi 1407 forintos átlagórabér 4 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló időszakában tapasztalt 1352 forintos szintet. A felső kategóriákban ismét gyorsul a bérnövekedés üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2020 második negyedévéhez képest 4,4 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

Ma már 1250 forint alatti bruttó órabér az országban sehol sem jellemző, ugyanakkor a részletes statisztikák azt mutatják, hogy egyes térségekben érzékelhető eltérések tapasztalhatók a bérek között. Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagórabér, Közép-Magyarországon és a fővárosban már a bruttó 1900-as szintet is átlépte az órabérek átlagos nagysága.

Szakértők szerint várható, hogy a következő időszakban a gyártó- és feldolgozóipari fizikai dolgozók bérnövekedése ismét gyorsulni fog, és az átlagórabér országos szinten is hamar elérheti a bruttó1500 forintot. A koronavírus visszaszorulásával ismét nő a munkaerőhiány, az építőiparban, vendéglátásban az átlagosnál nagyobb mértékben nőttek a bérek, ami erősödő konkurenciát jelez a munkaerő megszerzésében és megtartásában.

A Moore Hungary, a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló cégének magyarországi tagja 60-nál több nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó mintegy 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2021 első negyedévében átlagosan 4,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához mérten.

A járvány kitörése után megállt az átlagbérek emelkedése, ám most ismét emelkednek. A cégek egyre több vezető munkatársat vesznek fel, miáltal az újak (+4,2%) már többen vannak a kilépőknél (–2,9%). Érdekesség, hogy bár a foglalkoztató szolgáltatóközpontok a járvány idején jóval kevésbé voltak sérülékenyek a koronavírus kedvezőtlen hatásainak, most mégis látványos munkaerő-növelésbe kezdtek: a Moore Hungary szerint a belépők aránya 12,1% volt, a kilépőké 2,8 százalék.