Nem regisztrálunk, megyünk a bíróságra

Az Amnesty International Magyarország nem fog eleget tenni A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról elnevezésű törvény előírásainak, és megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt. A döntést az Amnesty International Magyarország egyesület tagjai hozták meg rendkívüli közgyűlésükön.

„Nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak, és minden lehetséges törvényes lehetőségünket ki fogjuk használni, hogy az igazunknak érvényt szerezzünk. Ellentétben a kormánnyal, mi hiszünk a transzparens és demokratikus döntéshozatalban, ezért a törvény elfogadása után az egyesület elnöksége azonnal összehívott egy rendkívüli közgyűlést, hogy a tagság személyesen dönthessen a kérdésben” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, aminek a megtartását tudatosan megtagadjuk. Azt gondoljuk, hogy a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számunkra, mint a polgári engedetlenséget választani.”

A döntés nem volt könnyű, a jelenlegi helyzetben nincs jó vagy rossz választás. Minden civil szervezet más és más, ezért a saját egyéni útját kell követnie. Ha egy szervezet eleget tesz a törvényi előírásoknak, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyet is ért vele.

Mi, a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának a támogatásával a hátunk mögött, ezt a lépést tartjuk a legmegfelelőbbnek, mert ez egy olyan szervezet, amely nem lát el egyéni jogi képviseletet, nincsenek közvetlen ügyfelei – így a szolgáltatásnyújtás felelőssége sem köt minket a döntésünkben. Továbbra is részt veszünk a hazai civilek közös kampányában, a Civilizációban, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy a magyar civil társadalom komoly veszteségek nélkül élje túl az ellene intézett támadásokat.

Az alapvető emberi jogokat – köztük az egyesüléshez és személyes adatok védelméhez való jogot – sértő törvénnyel szemben alkotmányjogi panasszal élünk az Alkotmánybíróságon, és beadvánnyal fordulunk az Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

Egyúttal bejelentjük, hogy kilépünk az Emberi Jogi Munkacsoportból, amelynek 2012 óta voltunk a tagjai. A Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult kormányzati lejáratókampány idején – amikor több civil szervezet is otthagyta a fórumot – még azon az állásponton voltunk, hogy maradnunk kell, mert minden esélyt meg kell ragadni, hogy egyeztetni tudjunk a döntéshozókkal. Azóta sajnos teljesen világossá vált, hogy a magyar kormány nem kíván normális szakmai párbeszédet fenntartani a független magyar civilekkel, sőt kifejezetten abban érdekelt, hogy ezek a szervezetek eltűnjenek, ezért a továbbiakban nem veszünk részt a Munkacsoportban. Borzasztóan szomorú, hogy így kellett döntenünk.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Magyarországon maradjunk, és folytassunk a munkánkat, legyen az a mindenkori magyar kormány jogsértéseinek feltárása, nemzetközi ügyek hazai képviselete vagy a magyar diákok számára biztosított emberi jogi oktatási program. A magyar kormánynál nehezebb ellenfelekkel is felvettük már a harcot a világon, biztosak vagyunk benne, hogy a végén győzni fogunk.