Busszal a reptér és a városközpont között – végre!

A ferihegyi reptérre már réges-régen ki kellett volna építeni egy modern kocsikkal felszerelt vasútvonalat, amely valahol egy nem életveszéllyel fenyegető, tisztességes állapotú metróhoz csatlakozik. Így van ez a világ legtöbb fővárosában.

 

Nálunk ez reménytelen esetnek látszik, annak ellenére, hogy nem kerülne többe, mint egy stadion felépítése, viszont milliók utazását könnyítené meg és tenné olcsóbbá.

De ma már nemcsak erről van szó: ahogy az egyik ma reggeli turisztikai online magazin fogalmaz: „…Régi kellemetlenséget oldhat meg az új járat, hiszen a városból tömegközlekedéssel körülményes volt a kijutás a csomagokkal metrózásra és átszállásra kényszerített utasoknak, illetve országimázs szempontjából se lenne utolsó, ha az ide érkező turisták Budapestből a Deák teret látnák meg elsőként, nem Kőbánya-Kispest vasútállomást, ahonnan a rossz értelemben vett nosztalgiavonatra hasonlító hármas metróval juthatnak a belvárosba.”

Hát itt tartunk ma, hogy örülni kell az egyébként zsúfolt, de legalább a Belvárosban könnyen elérhető helyszínről, a Városháza Park elől, a 9-es busz megállójából induló busznak, amely kedvező, 900 forintos tarifáért visz ki, illetve hoz be Ferihegyről. Ez turisták millióinak lehet könnyebbség, főleg a fiataloknak, akik csak egy kis húzható bőrönddel, vagy hátizsákkal érkeznek. Hiszen mindössze 3 euróért bent vannak a városközpontban, nem szorulnak rá a taxis hiénákra, és nem várakoznak fél órákat a reptéren a kis buszra.

Az várható, hogy a Deák téren viszont sok taxira lesz majd szükség, mert ahonnan esetleg tovább utaznának egyes turisták, és nem mindegyik – régi, magas lépcsős – villamos vagy busz alkalmas arra, hogy nagy bőröndökkel közelítsék meg vele a szállodájukat. Az induló-érkező pontoknál pedig jól jönne egy stand, ahol Budapest Cardot, térképet, egyebet lehetne vásárolni.

De legalább ez is valami. Azért a vonat ötletét sem kellene elvetni, meg azt sem, hogy vezessen végre (csaknem nyolc évtized után!) egy normális gyorsforgalmi út a reptérre.