Zenélő útra is telik hazánknak

Andrew Moravcsik, a Princeton Egyetem professzora a Brexit-tárgyalások megkezdéséhez, illetve a brit referendum első évfordulójához időzítve, a The Washington Postban publikált írásában körbejárja, miért valószínűsíti azt, hogy nem lesz képes Nagy-Brtiannia –, de legfőképp a tory párt – keresztülvinni az áhított „hard”, azaz kemény Brexitet.

Vegyük például a brit uniós exportot. A szigetország exportjának több mint a fele az unióba irányul, s ez GDP-jének 13%-a, miközben az európai közösség mindössze 4 százaléknyit  exportál. Ez önmagában jelzi, mennyire rá van szorulva London a közös piacra, úgyhogy erőből itt nem politizálhat.

Másrészről az utóbbi hónapok politikai eseményei, tekintve a holland, a francia, az osztrák választásokat – azt jelzik, hogy nem a szétesés felé halad az Európai Unió, hanem épp ellenkezőleg: erőre kapott az európai öntudat. Vannak persze euro-szkeptikusok jócskán, de példaként Orbán Viktort hozza fel, aki bírálja ugyan Brüsszel migrációs politikáját, de eszében sincs kiválni az unióból, hisz’ tisztában van azzal, hogy öngyilkosság lenne ez egy olyan kis ország számára, mint Magyarország.

Egyébként ezt a teóriát erősíti a Theresa May által tegnap ismertetett migrációs politika is, amit a Reuters pontosan is részletez. Kiderül, hogy a látszat kedvéért öt évhez köti ugyan a letelepedési engedély megadását, sőt a még az uniós állampolgárok családtagjai számára is biztosítja ezt a lehetőséget, ezzel együtt szociális biztonságot is garantálva, de alapvetően az sejlik fel, hogy megengedő és korántsem kirekesztő ez a tervezet. 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások jó irányba haladnak a Közép-európai Egyetem (CEU) sorsát illetően. Gyors megoldást szeretnénk – fogalmazott, hogy biztosíthassuk az egyetem működését, hogy küldetését beteljesíthesse. Az eddigi történéseket összefoglalóan jellemezve a cikk megállapítja: a liberális Nyugat és a nacionalista, autoriter Orbán Viktor harca dúl, amelyben nőttön-nő a nemzetközi elégedetlenség, továbbá hatalmas tömegek tüntettek Budapesten is. 

Cuomo mindent elkövet, hogy ne kelljen bezárni a budapesti campust, s kitartóan tárgyalni fog. Michael Ignatieffet, a CEU rektorát is idézi, aki pedig a szabadságot hirdető és szabad egyetem kontroll alá helyezésének a kormányzati szándékáról nyilatkozott. A cikk egyértelművé teszi Orbán Soros-ellenességét épp úgy, mint Trump elnök iránti szimpátiáját, azonban ezúttal Orbán lyukra futott, mert az amerikai kormány nem tárgyal, tiltakozik a CEU bezárása ellen és arra kéri a magyar kormányt, hogy üljön le az egyetem vezetésével tárgyalni.

Ódzkodnak az egységes munkaerőpiac és a munkások védelmét szolgáló egységes jogszabály-rendszer (European Pillar of Social Rights) bevezetésétől a Visegrádi Négyek, ami nem csoda, mert ha elfogadnák az uniós direktívát, az véget vetne mind a négy országban az olcsó munkaerő foglalkoztatásának – ismerteti az erre vonatkozó terveket és országonkénti álláspontokat a Visegrad Insight uniós kiadvány.  Másrészt a szavazás eredményéből az is kiderült, hogy az Európai Bizottság által az Európai Parlament elé vitt intézkedés voksolásakor az Európai Néppárt nem tartotta magát a frakciófegyelemhez, mert a V4-ek nem szavaztak párttársaikkal. Ami egyben azt is jelenti, a Fidesz iránti lojalitásuk kerekedett felül a néppárti elkötelezettségen. Ráadásul Orbán még nemzeti konzultációt is meghirdetett ebben a témában az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampány részeként.

Az orosz kormánypropaganda portáljának tekinthető Sputnyik News szintén a V4-ek-kel foglalkozik, nukleáris együttműködésről lévén szó. A gyorsneutronos kutató reaktorok fejlesztésében való együttműködést, illetve az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot a visegrádi képviselők a Roszatom konszern képviselői hétfőn írták alá Jekatyerinburgban. A projekt 2015-től datálható (Dimitrovgrádban), s tető alá hozását 2022-re ígérik.

Az osztrák Strabag részvételével létrejött konzorcium nyerte meg a zenélő út építésére kiírt tendert hazánkban – adta hírül a Russian Construction szaklap. A mintegy 20 km-es szakasz építése speciális technikát igényel: olyan bitumencsíkokat fognak önteni, amelyek egymástól való távolságuk és a barázdák mélysége szerint különféle hangokat fognak kiadni. A világ számos pontján van ilyen, például Kaliforniában. A Komárom környéki 67-es zenélő úton mi mást játszanának, ha nem a Republic együttes 67-es út című dalát – a mostani tervek szerint valamikor 2019-től.