A független magyar média szenved, a kormánypárti média virágzik

(Írta: Pálfi Rita  & Tokunbo Salako) Torzított médiakörnyezet, reklámbevételek, és manipuláció veszélye a választások előtt – többek között erre hívta fel a figyelmet az Euronews adásának interjút adó Irene Khan az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője. (Az AFP nyitó képén: Irene Khan a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges ENSZ jelentéstevője)

Magyarországot az utóbbi években széles körben érte számos bírálat a független média visszaszorítása és az emberi jogi aktivisták elleni lejárató kampányok miatt. Irene Khan, az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője hétfőn fejezte be magyarországi látogatását, ahol azt vizsgálta, hogy milyen lehetséges korlátai lehetnek a média, a civil társadalom és a tudományos élet munkáját befolyásoló törvények és szabályok alkalmazásának.

„Veszélyben vannak az emberi jogok, különösen a véleménynyilvánítás és a média szabadsága, ami a demokratikus társadalom egyik alappillére” – foglalta össze egy mondatba tapasztalatait Irene Khan, az ENSZ különmegbízottja az Euronewsnak.

„Az elmúlt évtizedben a magyar hatóságok törvényeket, politikát és egyéb intézkedéseket – beleértve a pénzügyi támogatást is – használtak fel arra, hogy torzítsák médiakörnyezetet és kiszorítsák a független médiát – és ez alatt a rezsimmel szemben kritikus médiát értem” – jelentette ki Khan. – A független média szenvedett, míg a kormánypárti média virágzott. Ez egy nagyon veszélyes helyzet, főleg most, hogy közelednek Magyarországon a választások.

Az Európa Tanács márciusban „az állami reklámbevételek politikai hovatartozás alapján történő elosztásának átláthatatlan folyamatairól írt jelentésében”, az Euronewsnak arra a kérdésére, hogy erre talált-e bármilyen bizonyítékot, a reklámbevételekről szóló statisztikákat említette Khan:

„Az állam és a különböző állami intézmények adják a magyarországi reklámbevételek mintegy harmadát. És ennek a bevételnek a 75 százaléka az állam által támogatott vagy az államot támogató médiához kerül, ezért a független média hoppon marad” – magyarázta az ENSZ különmegbízottja. Hozzátéve, hogy az alapján, amit hallott, a gazdasági szereplők is ódzkodnak a független média támogatásától, mert tartanak a kormány esetleges reakciójától. „Egyértelműen torzulás és aránytalanság tapasztalható a hirdetési bevételek elérhetőségében”.

Az Euronewsnak azt mondta, hogy reméli, hogy ez a jelentés felhívja magyarországi és nemzetközi szervezetek figyelmét, ezzel biztosítva, hogy azok kellő figyelmet fordítsanak a gyengeségekre, a választások előtti esetleges manipulációra.

Khan azt is hangsúlyozta, hogy közvetlen párbeszédben áll a magyar kormánnyal, megosztotta vele a megfigyeléseit. A magyar kormánynak számos lehetősége van arra, hogy kommentálja és kijavítsa, ha bármilyen tényszerű hibát lelne benne.

A beszélgetés ide kattintva angol nyelven lehet megnézhető.