A GDPR előestéjén: nemzetközi adatvédelmi konferencia Bécsben

Tegnap és ma, március 5–6-án nemzetközi adatvédelmi konferenciát tartottak Bécsben. Az „European Cities Conference: Dataprotection 2018” című rendezvényen közép-európai városok szakértői az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének májusi hatályba lépése előtt az önkormányzatokat és a gazdaságot érintő adatvédelmi változásokat vitatták meg. (Kép: Regina Hügli)

„Adatok & demokrácia – A városok digitális kihívásai” volt a fő témája a Bécsi Városházán megrendezett European Cities Conference: Dataprotection 2018 adatvédelmi konferenciának, melyen jó 120 vendég vett részt. Május 25-én lép hatályba az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR), amely teljesen új alapokra helyezi az adatvédelmet Európában. Ebből az alkalomból hívott meg Bécs az Eurocomm-PR külképviseleti irodahálózatának városaiból és az osztrák fővárosból szakértőket a nemzetközi konferenciára.

„Az új általános adatvédelmi rendelettel Európa alapot teremtett arra, hogy az adatok jogellenes felhasználása tetemes büntetést vonjon maga után. Ez nemcsak a magánéletünket védi, hanem Európa központi gazdasági szerepét is erősíti. Bécs, mint a digitális humanizmus központja támogatja az adatvédelem hatékony érvényesítését. Ezért alapvető érdekünk, hogy az itteni székhelyű NGO-t, a 'none of your business'-t (noyb) támogassuk” – mondta Renate Brauner, Bécs pénzügyi, gazdasági és nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka.

A kétnapos konferencián először bécsi szakértők tartottak előadást az Open Data, a digitális technológiák és az adatmonopóliumok témakörében, Max Schrems pedig a harmadik országokba irányuló adattovábbításról beszélt. A konferencia második napján bolgár, szerb, cseh és magyar szakértők osztották meg egymással tapasztalataikat a témában. A magyar tapasztalatokról dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke tartott előadást.