Még a szennyvízből is távhő lesz Bécsben

Újabb mérföldkőhöz érkezett a bécsi távhőmű a klímasemlegessé válás útján: megérkeztek Franciaországból azok az óriási hőszivattyúk, amikkel a szennyvízből távhőt tudnak előállítani. Az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig már több mint százezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel. (A nyitó képen: hőszivattyúk segítségével hamarosan szennyvízből állítanak elő klímasemleges távhőt Bécsben © Wien Energie / Johannes Zinner)

A három, hatalmas hőszivattyú már a simmeringi víztisztító-telepen várja a beszerelést és üzembe helyezést. Az egyenként 205 tonnás berendezések még európai léptékben is a legnagyobbak közé tartoznak, teljesítményük együttesen 55 megawatt. Várhatóan az év végén kezdik meg működésüket, egyedlőre 56 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel. A következő években, 2027-ig még három hőszivattyú érkezik melléjük, és üzembe helyezésük után már 112 ezer bécsi háztartás környezetbarát távhőjét szolgáltatják.

A bécsi energiaszolgátlató, a Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges távhővel lássa el az osztrák főváros háztartásait, ezért is fontos esemény a hőszivattyúk érkezése és beszerelése. Az eljárás révén ugyanis az Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvizet tudják távhő előállítására felhasználni. Mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvízből hőcserélők segítségével hőt vonnak el – azaz 6 Celsius-fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét. Az így nyert hővel aztán – a legmodernebb technológiák segítségével – több mint 90 Celsius-fokos vizet állítanak elő, amit a bécsi távhőrendszerbe táplálnak. A berendezések működtetéséhez szükséges áramot a freudenaui vízi erőmű szolgáltatja, az előállított távhő így teljesen klímasemleges. 

A 70 millió eurós beruházás révén – amit az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium támogatásával valósítanak meg – évente mintegy 300 ezer tonnányi szén-dioxidtól kímélik majd meg a levegőt.

Az osztrák főváros távhőhálózata jelenleg több mint 1300 kilométer hosszú, az egyik legnagyobb Európában. A távhőhálózatot a Wien Energie működteti; a vállalat 440 ezer bécsi háztartást és 7800 üzleti és intézményi nagyfogyasztót lát el. Jelenleg a megtermelt távhő több mint fele földgáz-erőművekből származik. A távhő harmadát hulladékégetés, a maradékot pedig biomassza, ipari hulladékhő és földhő adja.

A Wien Energie 2040-re a teljes távhőtermelését megújuló energiaforrásokból szeretné fedezni. Ebben a hulladékhőt hasznosító hőszivattyúk mellett fontos szerep jut a geotermikus energiának.