A gyerekek védelmében veszélyes cikkeket, játékokat vontak ki a forgalomból

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a magyar családok, különösen a gyermekek biztonsága végett mintegy százféle terméket, köztük gyermek-etetőszékeket, bébikompokat, lábbal hajtható kismotorokat, játékrollereket, játszószőnyegeket és plüssjátékokat vizsgált meg. A fogyasztóvédelmi hatóság 38 terméket kivont a forgalomból, húszat pedig a vásárlóktól is visszahívott.

A szaktárca minősített Mechanikai és Villamos Laboratóriuma a balesetek megelőzése végett rendszeresen vizsgálja a gyerekek által gyakran használt eszközöket, kiszűri a veszélyeseket. A termékek esetleges kockázatait – mint például a felborulás lehetősége vagy a leszakadó részek miatti fulladásveszély – kizárólag laboratóriumi vizsgálatokkal lehet megállapítani, a vásárló erről előzetesen nem tud érdemben tájékozódni.

A most megvizsgált tíz gyermek-etetőszékből három, a nyolc bébikompból kettő nem teljesítette az előírt követelményeket. A játékok esetében az öt tricikliből négy, a tíz játékrollerből hat, a lábbal hajtható huszonöt kismotorból öt, a húsz játszószőnyegből öt, a húsz plüssjátékból pedig a labor tizenhárom esetében talált kockázatot. 

A vizsgált etetőszékek esetében fennállt a felborulás veszélye, emellett szerkezeti felépítésükben is találtak balesetveszélyes elemeket: a nem megfelelő méretű lyukak, rések, nyílások sérülést, ujjtörést okozhatnak. A játékjárművek ellenőrzésekor főként a termékek stabilitását, a kormányszerkezetek kialakítását, a kormánycsövek szilárdságát, a kerekek méretét, a hegyes, éles elemeket, szerkezeti kialakításokat kifogásolták.

A játszószőnyegek és plüssjátékok esetében a leszakítható kisméretű alkatrészek okozta fulladásveszély miatt vontak ki több terméket is a forgalomból. A veszélyesnek bizonyult típusok listája itt elérhető, tessék kattintani!

A vizsgálaton megbukott termékeket eltávolították az üzletek kínálatából. A járási hivatalok intézkedtek a 38 nem megfelelő termék kivonásáról a forgalomból, 20 termék esetében pedig a visszahívásról a vásárlóktól.