A Győr megyei kormányhivatal segíti lerombolni a világörökségi Fertő-tájat

A múlt héten robbantotta a hírt az Átlátszó, hogy „az állatok zavaró jelenléte miatt” gyorsított eljárásban keresik a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban zajló luxusberuházás kivitelezőjét. A közbeszerzési kiírás szerint azért kell minél előbb megkezdeni az építkezést, mert „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”. Ezzel az állami cég maga ismeri el, hogy célja az állatok elűzése a nemzeti parkból. A Greenpeace ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás megsemmisítését kérve. Holnapután, vasárnap Udvaros Dorottya és a Greenpeace támogatásával demonstrálnak a helyi civilek Sopronban, hogy követeljék a beruházás leállítását. (A nyitó képhez: https://infovilag.hu/az-ujsagiro-archivumabol-az-emberiseg-egyetemes-kincse-a-ferto-to-es-kornyeke)

A Fertő-tavi beruházás bonyolult jogi történetében újabb fordulat a múlt héten megjelent közbeszerzési kiírás. A helyiek és természetvédő szervezetek évek óta tiltakoznak a 100%-os állami beruházással megvalósuló Fertő Part terv ellen, mert az súlyosan veszélyezteti a minden létező hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület élővilágát, és a Fertő-táj világörökségi státuszát. 

A jogsértő beruházásra nem csupán kiadta az engedélyt a természetvédelmi hatóság szerepét is ellátó Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, de még azt is jóváhagyta bármiféle vizsgálat nélkül, amikor a beruházást végző Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. utóbb engedélymódosításban azt kérte, hogy a Fertőn és környezetében élő állatok vegetációs és költési időszakát figyelmen kívül hagyva, egész évben építkezhessen. A kormányhivatalnak ebben a határozatában szerepelt az a megdöbbentő indoklás, hogy a zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.”

Magyarán: azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet.

A Greenpeace 2021 áprilisában peres úton támadta meg ezt a határozatot, a per jelenleg is zajlik a Győri Törvényszéken.

Ha nem lenne önmagában elég abszurd, hogy a magyar állam arra hivatkozva épít hatalmas üdülőközpontot „Natura 2000” besorolású nemzeti parkban, hogy az állatok majd úgyis elmennek onnan, a zrt. közbeszerzési kiírása most ráadásul még önleleplező bizonyítékot is szolgáltat. Hiszen ebben az áll, hogy „a 2021. év tapasztalatai alapján, ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

A beruházó cég ezzel az indoklással tehát nyíltan bevallja, hogy az elűzött állatok megpróbálnak ugyan vissza-visszatérni szétdúlt otthonukba, az építkezés gyorsításával kifejezetten az a célja, hogy ezzel a „kellemetlen szokásukkal” egyszer és mindenkorra hagyjanak fel. 

Az állami cég ezzel az eljárással a következő törvénysértéseket valósítja meg: 

# a terület biológiai sokféleségének fenntartása ellen tesz (a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv., továbbiakban Tvt.) Tvt. 5. § (2)

# nem őrzi meg a táj természetes és természetközeli állapotát /Tvt. 6. § (2)/

# helyreállíthatatlanul szándékozik károsítani a területet / Tvt. 7. § (3) /

# a természetes élővilágnak maradandó károsodást okoz, biológiai sokféleségét számottevően csökkenti / Tvt. 16. § (2) /

# védett állatfajokat valószínűsíthetően zavar, károsít, sőt kínoz, elpusztít, lakóhelyeiket pedig nyilvánvalóan pusztítja (Tvt. 43. § (1) szerint „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”)
 

A magyar természetvédelem több mint tíz éves tudatos tönkretételét, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja ez az egész abszurd történet. Miközben az államnak az lenne a feladata, hogy egy végsőkig kizsigerelt bolygón legalább azokat a megmaradt természetes területeket megvédje, amelyeket még nem pusztítottunk el, a magyar állam egy felesleges luxusberuházás kedvéért ott játssza ki a saját törvényeit, ahol csak tudja” nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője. 

A fentiek alapján a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás érvénytelenítését kérve, valamint az indoklást bizonyítási indítványként is beadta a Győri Törvényszéken folyó perhez kapcsolódva. 

Most vasárnap Udvaros Dorottyával demonstrál a Fertő tó barátai Egyesület és a Greenpeace abból az alkalomból, hogy éppen 20 éve kapott világörökségi státuszt a Fertő-táj az UNESCO-tól. A civilek a beruházó cég soproni irodája elé mennek a beruházás leállítását követelve.