Rövidesen papírpalackból kortyolhatjuk az üdítőt

A Föld napján, április 22-én világszerte események sokaságával hívják fel a figyelmet a természeti környezet megóvásának fontosságára, a műanyagok káros hatására. Az emberiség eljutott a 24. órába, a közös fellépés nem várathat magára: az Európai Unió nemrég közzétett környezetvédelmi stratégiájának tervezete hadat üzen az egyszer használatos műanyag palackoknak. (Illusztráció: wir_essen_gesund.de)

Másodpercenként 20 ezer pet (=polietilén-tereftalát)-palackot vásárolnak az emberek világszerte, és továbbra is szívesen használnak műanyagból készült evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, csomagolóanyagokat, amelyek bár néhány percnyi használat után a kukában landolnak, de nem szabadulunk meg tőlük, ugyanis jó néhány száz évbe letelik, amíg a műanyagok lebomlanak. Eközben pusztítják az élő környezetet.

Csak Európában évente 25 millió tonna műanyag hulladék keletkezik, amelynek még harmadát sem hasznosítják újra. Nyolcmillió tonna az óceánokba és a tengerekbe jutva mérhetetlen károkat okoz a vizek élővilágában. Ráadásul a szemmel láthatatlan, mikro-méretű műanyag-molekulák a halak fogyasztása révén az ételünkben jelennek meg, súlyos egészségi problémát okoznak.

Az Európai Bizottság az Európai Unió teljes területére kiterjedő, az egyszer használatos műanyagok és a tengeri műanyaghulladék felszámolására vonatkozó stratégiájának részeként mintegy 100 millió eurót költenének új technológiák és anyagok kifejlesztésére, a visszagyűjtés és a feldolgozás korszerűsítésére. A tervezet célja, hogy 2030-ra újra hasznosíthatóvá váljék a műanyagok 55 százaléka, és a fejenként évente felhasznált műanyagzacskók száma a tagállamok mindegyikében 40-re csökkenjen a ma átlagos 90-ről. A szabályozás új üzleti lehetőségeket kínál az újrafeldolgozás piacán.

Kép: LABO.

Az egyszer használatos műanyagok kiszorulása egyben azzal járhat, hogy a mostaninál nagyobb szerepet kapnak a környezetbarát csomagolóanyagok, a többi között a hullámkarton. A teljesen újrahasznosítható, ráadásul gazdaságosan előállítható és olcsó hullámpapír egyre népszerűbb, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig hosszú távon már az üdítőitalos palackokat is helyettesítheti.