A győri polgármesteri hivatal még mindig nem hajlandó kiadni Borkai vagyonnyilatkozatát

(Szerző: Kis Zoltán / https://orszagszerte.atlatszo.hu) Feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség, miután büntetőeljárást kezdeményezett egy adatigénylő a volt győri polgármester vagyonnyilatkozati ügyében. A Kúria ugyanis helybenhagyta a korábbi ítéleteket, ám Győr önkormányzata ennek ellenére nem adja ki neki emailben a szexvideó-botrányba belebukott politikus 2018-i vagyonnyilatkozatát. (A nyitó képen: Borkai Zsolt még győri polgármester és Orbán Viktor kormányfő.)

Az Átlátszó 2019 végén számolt be arról, hogy Borkai Zsolt jogerősen elbukta a 2018-i vagyonnyilatkozatáért indított pert. A legfelső bírói fórum, a Kúria 2021-ben felülvizsgálati eljárásban vizsgálta meg az ítélőtábla ítéletét, és azt maradéktalanul helybenhagyta. A pereskedés központi kérdése az volt, hogy az önkormányzatnak elektronikus másolatban – jelen esetben emailben – kötelessége-e kiadni egy önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát. Az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatára vonatkozó szabályok ugyanis eltérnek az országgyűlési képviselőkétől. Noha közérdekből nyilvános adatnak minősül a helyi képviselő vagyoni helyzete is, a nyilatkozatot nem kell automatikusan nyilvánosságra hozni, mint a parlamenti képviselők esetében. Különleges szabály az is, hogy a legújabb vagyonnyilatkozat leadásakor az előzőt az önkormányzati képviselő visszakapja, abból egyetlenegy példány sem marad az illetékes képviselőtestületi bizottság páncélszekrényében.

Bár a bírósági és kúriai döntés értelmében ki kéne adnia e-mailben, a győri önkormányzat lényegében az önkormányzati törvényre és a saját működési szabályzatára hivatkozva mindössze betekintést akar engedélyezni Borkai vagyonnyilatkozatába.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy az adatigénylő felhívja az önkormányzat illetékesét, megbeszélnek egy időpontot, majd az adatigénylő elmegy Győrbe, és az önkormányzat illetékesének felügyelete mellett betekinthet a vagyonnyilatkozatba. Ha az adatigénylő az ország másik csücskében, vagy például Új-Zélandon él, vélhetően nincs sok kedve elindulni Győrbe, hogy felkeresse a Városház tér 1. szám alatti épületet, és ott megnézhesse Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát.

Egy magánszemély tett feljelentést a rendőrségen közérdekű adattal való visszaélés miatt, mert a győri önkormányzat a Kúria döntése ellenére sem adja ki neki e-mailben Borkai Zsoltnak a 2018.évről leadott vagyonnyilatkozatát.

A pert megindító adatigénylő arra az álláspontra helyezkedett, hogy az alaptörvény átláthatósági rendelkezése (VI. cikk 3. bekezdés) és az információszabadságról szóló törvény alapján, ha valaki emailben kéri a közérdekből nyilvános adatot, például a vagyonnyilatkozatot, akkor azt e-mailben kell megküldeni neki.

A győri önkormányzat érvelése azért is meglepő és ellentmondásos, mert a bíróságok ítélkezési és az adatvédelmi hatóság jogértelmezési gyakorlata sok éve egységes és töretlen.

A Kúria Borkai ügyében 2021 februárjában meghozott felülvizsgálati ítéletével helybenhagyta az ítélőtábla határozatát. Így érvényben maradt az önkormányzat jogerős kötelezése a vagyonnyilatkozat kiadására. Ám ennek a győri önkormányzat nem tett eleget. Értesüléseink szerint az adatigénylő ezután tett feljelentést a győri rendőrségen, ahol elfogultság miatt kizárási okot jelentettek be. Ezért került a feljelentés az Országos Rendőr-főkapitányságra.

A rendőrség kommunikációs szolgálata az alábbi tájékoztatást küldte az Átlátszónak:

„A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2021. június 28-án feljelentés-kiegészítést rendelt el közérdekű adattal visszaélés vétség bűncselekmény gyanúja miatt, és kizárási indítványt terjesztett elő. Az Országos Rendőr-főkapitányság az eljárás lefolytatására a Készenléti Rendőrséget jelölte ki”.

A feljelentésben szereplő közérdekű adattal visszaélés bűncselekményét alapesetben a törvény két évi szabadságvesztéssel bünteti. A bűncselekménynek van egy sajátos elkövetési alakzata: az követi el ezt a vétséget, akit a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezett, és tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget. Ez a rendelkezés szinte egy az egyben alkalmazható Borkai vagyonnyilatkozati ügyére.

Kérdeztük Lipovits Szilárd jegyzőt és a város polgármesterét, Dézsi Csabát, hogy miért nem tesznek eleget a bírósági döntésnek. A Borkait a Fidesz színeiben a polgármesteri székben követő Dézsit arról is meg akartuk szólaltatni, hogy az egységes bírói gyakorlat ismeretében teljesen hiábavalónak bizonyult pereskedés miatt eddig mennyi közpénzt fecséreltek el. A megadott időpontig egyikük sem válaszolt.