A hazai filmek új ünnepe Veszprémben – emlékezés Törőcsik Marira

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton, 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg június 23–26. között Veszprémben a Magyar Mozgókép-fesztivált. A hazai filmek új ünnepén három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – öt kategóriában, nyolc helyszínen, 84 magyar alkotást láthatnak majd a filmbarátok. (A nyitó kép forrása: https://magyar.film.hu)

A gazdag programkínálatról ma Veszprémben tartottak sajtótájékoztatót; a város évtizedek óta szorosan kötődik a mozgókép művészetéhez.

Szabadtéri vetítésekkel, filmpremierekkel, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztro-programokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik. A fesztiválon részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Záróakkordként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép-díjakat.

Június 23-án az „Így vagy tökéletes” díszbemutatójával kezdődik a hazai filmek új ünnepe. Varsics Péter romantikus vígjátékában a többi között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

„Az idén 120 éves a magyar film! Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, ami a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt. A korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk, azzal az újítással, hogy minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk, izgalmas választékkal és premierekkel várunk mindenkit. Őszintén köszönöm a magyar filmeseknek, hogy lelkes partnereink voltak az új rendezvény előkészítésben és több mint 100 új alkotást beneveztek, így a fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatja fel” – mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Ami a fesztiválhelyszíneket illeti: Veszprémben a várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi-strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek.

Minden bizonnyal a fesztivál egyik legemelkedettebb pillanata lesz Maár Gyula „Déryné, hol van?” című 1975-i filmjének vetítése, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét. Muszatics Péter programigazgató bejelentette, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet – ebből négy lesz a premier –, öt tévé-, 16 dokumentumfilmet (kettő premierként), 17 animációs, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek.

Kiemelte: ötvenéves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal-beszélgetéssel és különleges gasztro-programokkal tiszteleg a klasszikus előtt. Hozzátette: a Magyar Mozgókép-fesztivál programjának kialakításakor különösen nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a gazdag filmes felhozatal mellett sokszínű kiegészítő események gazdagítsák a kínálatot. Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek várják majd a közönséget.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-től a honlapon lehet megtenni.