A hét végén tetőzik a járvány hazánkban?

(Szerző: Németh Árpád) Az áldozatok számát tekintve április 19–21. között tetőzik a koronavírus-fertőzés Magyarországon – az IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) becslése szerint. (A nyitó képen: A Bács-Kiskun Megyei Kórház intenzív osztálya; foto: MTI/Bús Csaba)

Az előrejelzés a fertőzöttek és az elhalálozottak száma mellett a kórházi felkészültséget elemzi.

A Magyarországra vonatkozó tények felsorolásában a kutatás emlékeztet arra, hogy a magyar kormány közösségi távolságtartást rendelt el. Március 16-án bezártak az oktatási intézmények, és ugyanettől a naptól kezdve nem működnek a nem létfontosságú szolgáltatások sem. Az országban március 28-án kijárási korlátozás lépett életbe. Szigorú utazási korlátozásokat Magyarország nem alkalmaz.

A COVID-19 áldozatainak száma a kutatás szerint április 23-ig fog növekedni, majd utána csökken.

Az IHME becslése szerint augusztus 4-ig összesen valamivel több mint 400, egészen pontosan 413 halálos áldozata lesz a járványnak Magyarországon.

Forrás: IHME

Az intézet számításai szerint a magyar kórházi kapacitás elegendő lesz a koronavírusos betegek ellátására. Magyarország számításai szerint 18 632 kórházi ággyal rendelkezik, ezek közül 440-nel az intenzív osztályon. A szükséges lélegeztetőgépek száma: 115.

Forrás: IHME

Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben pénteken arról beszélt, hogy általában 2000 készülék van az országban, de akár 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőkészülék kellhet majd.

A kormányfő szerint egyes országokban „már látják a fényt az alagút végén, én még nem látom”. Hozzátette azonban, hogy „van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria, ahol minden korábban jelentkezik”, ezért Orbán külön csoporttal figyelteti a szomszédot, „nézem, mi jött be az osztrákoknak, és mi nem”.

A seattle-i intézet az osztrák adatokat is figyeli.

Ausztriában 14 941 a kórházi férőhelyek, 649 az intenzív osztályon levő ágyak, és 164 a lélegeztetőkészülékek száma.

A koronavírus áldozatainak számát tekintve Ausztria már túljutott a csúcson. Naponta egyre kevesebben halnak meg a fertőzés következményeiben. A 8,9 milliós országban az IHME a magyarhoz képest összesen valamivel kevesebb: 400 halálesettel számol augusztus 4-ig.

Forrás: IHME