A https megőrzi a látogatókat

Az összes weboldalon ki szeretné kényszeríteni a biztonságosabb https-kapcsolatot a Google Chrome, ezért az idén július elsejétől minden, nem biztonságos kapcsolatot használó weboldalra történő látogatás előtt megjelenik a jelzés: nem biztonságos weboldal.

A világ legnépszerűbb böngészője, a Google Chrome idén július 1-jétől minden weboldal számára kötelezővé tenné a biztonságosabb, titkosított https-kapcsolatot. A weboldal megnyitható, de a böngésző minden belépés előtt jelzi, hogy nem biztonságos az adott oldal. Ezzel a csak http-protokollt használó weboldalak biztos látogatót veszítenek.

A Google elkötelezett szándéka, hogy biztonságosabb internetkapcsolatot kényszerítsen ki 2014-ben kezdődött, az I/O konferencián. Ez azt jelentette, hogy 2015 óta a találati oldalakon azokat az eredményeket részesíti előnyben és sorolja feljebb a kereső, melyek https-kapcsolattal rendelkeznek. Egy évvel ezelőtt kezdte el nem biztonságosnak címkézni azokat a weboldalakat, melyek http protokollon kínáltak belépést az oldalra vagy bankkártya adatokat használtak fel. Ezt a figyelmeztetést idén júliustól minden weboldalra kiterjesztik – nem véletlenül, akkor jelenik meg a Chrome 68 is.

A http-protokoll internetes adattovábbítási szabvány, a https ennek a biztonságos változata: amikor az adatok titkosítva utaznak, így, ha azokat útközben illetéktelenek elfognák is, akkor értelmezhetetlen információhoz jutnának. Ahhoz, hogy https-protokollon működjék a kommunikáció SSL (Secure Sockets Layer) vagyis újabb nevén TLS (Transport Layer Security) -tanúsítvány beszerzésére van szükség, ebben az internetszolgáltatónk tud segíteni, de ingyenesen is beszerezhető, például innen.