A konzultációs kérdések nem fűtik be az otthonokat

Hazánkban több mint kétszer annyian szorulnak szociális tüzelőre, mint ahányan kapnak belőle – tudatta a Magyar Szociális Fórum vasárnap kiadott jelentésében. Az a 372 120 háztartás, amely elvileg 12 ezer Ft-os támogatást kaphat, korántsem biztos, hogy részesül is belőle, mert olyan feltételeket szabtak a segély fejében, amely nem a rászorultság elvén alapul.

Határidőhöz kötötték az igénybejelentést. Eszerint az, aki október 15-ig nem jelezte igényét, eleve kiesik a támogatottak köréből.

A pénzt nem lehet a tüzelő-kiszállításra fordítani. A szállítási díjat saját zsebből kell fizetni.

Nem részesülhet támogatásban az, aki már kapott fűtési támogatást.

A MSZF évek óta jelzi, hogy sokan, nagyon sokan kimaradnak a tüzelő-támogatásból, mások pedig kapnak ugyan, de nem eleget ahhoz, hogy kihúzzák a tél végéig.

Ezért üdvözöljük az alapvető jogok biztosának kezdeményezését, hogy „meg kell teremteni azokat a finanszírozási eszközöket, amelyekkel a hátrányos helyzetű önkormányzatok meg tudnak felelni törvényi feladataiknak és a rászorulók valós igényeinek”áll a közleményben.

Az MSZF szerint ezek a finanszírozási eszközök jelenleg nem állnak rendelkezésre maradéktalanul, ezért sok százezer család nem fog részesülni a támogatásban, jóllehet rászorulna, sőt jogosult is volna rá.

„Azt szeretnénk, ha a kormány komolyan venné a családok támogatását, és nem csupán konzultációs kérdéseket fogalmazna meg róla, hanem cselekednék is azért, hogy ne kelljen fagyoskodniuk!” – tartalmazza a Magyar Szociális Fórum ma kiadott közleménye.