A közösségi média rémálma elevenedik meg Lengyelországban

(Írta: Anna Flori) Az elmúlt bő évtized megfigyelési botrányai után most botrányos megfigyelés jöhet Lengyelországban, ahol a kormány törvénybe foglalná a közösségi médián és az email-szolgáltatókon keresztül zajló polgári kommunikáció ellenőrizhetőségét. (A nyitó képet Matt Rourke/AP készítette.)

A javaslat már a képviselőház előtt van, és egészen egyértelmű: meg kívánja könnyíteni a hozzáférést a hatóságok számára az állampolgárok elektronikus kommunikációjához. Tekintettel arra, hogy az Európai Unió érvényes adatvédelmi protokollja szerint adatot gyűjteni csak célhoz kötötten lehet, és ez alól a nyomozati szervek sem kapnak felmentést, arról azért nincs szó, hogy akár a rendőrség, akár bármely hatóság ötletszerűen kikérhetné valamely használó regisztrációs adatait vagy az üzenetek konkrét tartalmát. Az ellenzék azonban szkeptikus mondván, hogy indok, adott esetben “cél”, amihez az adatgyűjtést kötni lehet, mindig van.

Az ellenzéki, liberális Civil Koalíció egyik parlamenti képviselője, Arkadiusz Marchewka azt mondja, a nyomozati szerveknek már most van jogosultságuk kikérni a szolgáltatóktól bizonyos adatokat róluk, például, hogy kiket hívtak, hol jelentkeztek be az internetre, milyen oldalakra kerestek rá. Szerinte könnyen lehet, hogy blokkolni fogják az ellenzék teljes elektronikus kommunikációját a választások idején. 

Brüsszelben is bevethette a Pegasust a spanyol kormány a függetlenségpárti katalánok ellen; Kaczynski beismerte, használták a Pegasust Lengyelországban; Pegasus-ügy: lemondott az izraeli NSO cég elnöke

A párt egy másik parlamenti képviselője, Grzegorz Napieralski ennél is tovább megy. Azt mondja, ez a Pegasus kémszoftver helyett kell a kormánynak. Azt annak idején a botrány miatt ki kellett vonniuk a forgalomból, úgyhogy most kell helyette valami más, hogy széles körben és akadálytalanul kémkedhessenek a lengyel lakosság körében.

Mi az a Pegasus?

A Pegasus egy izraeli gyártmányú kémszoftver, amelyről egy újságírókból álló oknyomozó csoport kiderítette, hogy számos állam működteti engedély nélküli megfigyelésekre. Elsősorban ellenzéki politikusokat, újságírókat, civil aktivistákat, üzletembereket követtek nyomon, de potenciálisan bárki célkeresztbe kerülhetett.  Az izraeli NSO Group egyébként nehézsúlyú bűnözők és terrorcsoportok felderítésére fejlesztette ki ezt a programot, amely a mobiltelefonok iOS és Android rendszereit töri fel. Az oknyomozó munka is a Pegasus nevet kapta, és eredményeit, amelyek a nemzetközi diplomácia számos vezető politikusát is érintették, egyszerre juttatta el mértékadó nemzetközi médiumokhoz  2021 nyarán.

Szakértők szerint ez mégsem olyan könnyű

Mármint a lengyel nyomozati szerveknek hozzájutniuk a közösségi médiában halmozódó adatokhoz. Az elemzők azt mondják, hogy a szolgáltatókat bizonyos körülmények között nem fogják tudni kötelezni arra, hogy kiadják használóik adatait. az Onet.pl adatvédelmi szakértője, Wojciech Klicki arra emlékeztet, hogy nem mindegy, melyik szolgáltatónak hol van a székhelye. A külföldi cégeknek ilyesmit előírni a lengyel törvényhozás nem tud, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy üzleti érdekeiknek sem kedvez, ha elveszítik használóik bizalmát. Klicki egyébként sokat foglalkozott kifejezetten a Pegasus-botránnyal is. Szerinte abból a szempontból sokat használt az ügynek ez a megdöbbentő leleplezés, hogy rávilágított arra, mennyire hiányzik a társadalmi kontroll a nyomozati szervek munkáját és módszereit illetően gyakorlatilag mindenütt. Úgy gondolja, hogy egy ilyen szerteágazó botrány nagyobb eséllyel szül összeurópai megoldást, mintha csak egy-két államot érintene, és akkor lehetne kire mutogatni.

Ami a lengyel viszonyokat illeti, az Euractiv azt írja, hogy a lengyel hatóságok csak 2021-ben 1,82 millió alkalommal nyúltak lengyel civilek elektronikus adatai után.

Leváltották a spanyol hírszerzés vezetőjét a Pegasus-kémbotrány miatt; Pegasus-ügy: politikusok tucatjait figyelte meg a spanyol kormány; Lengyel ellenzékieket is megfigyeltek a Pegasus-szal

Lengyel ellenzékieket is megfigyeltek a Pegasus-szal 

Megvan a sorozatos Pegasus-botrányok első két lengyel áldozata is: a torontói Citizen Lab szervezet információi szerint az NSO cég szoftverével megfigyeltek két ismert ellenzéki személyiséget. A két megfigyelt: Roman Giertych ügyvéd és Ewa Wrzosek ügyész (Képek:  AP Photo/Andrew Medichini/Czarek Sokolowski)

Mindkét megfigyelt személy jogász: Roman Giertych ügyvéd, Ewa Wrzosek pedig ügyész. Giertych mobilját a kulcsfontosságú 2019-i választások előtt hekkelték meg, két évvel később pedig Wrzosekét, ő a jobboldali kormánynak az igazságszolgáltatás “megtisztítására” tett kísérleteit bírálta.

Mindkét esetben az izraeli NSO Group elhíresült katonai szintű kémprogramját használták, amelyet az amerikai kormány nemrégiben feketelistára tett – állítják a Torontói Egyetem Citizen Lab nevű internetes megfigyelő-központjának elemzői.

A Citizen Lab nem tudta megmondani, ki rendelte meg a hekkeléseket, az NSO pedig nem azonosítja ügyfeleit, azon túl, hogy azt állítja, csak törvényes kormányzati szervekkel dolgozik együtt. De mindkét áldozat úgy véli, hogy Lengyelország illiberális kormánya a felelős.

Pegasus-botrány: idén is megfigyeltek egy magyar médiatulajdonost; Pegasus-ügy: rászálltak a pilótára, aki figyelte a kormányközeli emberek repüléseit; Vadai szerint Kósa tévedett, mikor azt mondta, a Belügyminisztérium rendelte meg a Pegasust; Pegasus-ügy: amerikai diplomatákat is megfigyeltek az izraeli szoftverrel

Stanislaw Zaryn, a lengyel nemzetbiztonság szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a kormány rendelte-e meg a hekkertámadásokat, vagy hogy a kormány egyáltalán az NSO ügyfele-e.

Roman Giertych és Ewa Wrzosek azon kormánykritikus személyiségek listáját bővíti, akiknek telefonját a Pegasus segítségével törték fel világszerte. A kémprogram a telefont lehallgató eszközzé alakítja, és lehetővé teszi, hogy a kezelői távolról lecsapoljanak minden információt, az üzenetektől kezdve a kapcsolatokig. Az áldozatok között vannak mexikói és szaúdi újságírók, brit ügyvédek, palesztin emberi jogi aktivisták, államfők és ugandai amerikai diplomaták.

Magyarországon Kósa Lajos fideszes politikus novemberben, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után újságíróknak elismerte, hogy a Belügyminisztérium vette meg az izraeli szoftvert, amellyel újságírókat és közéleti személyiségeket figyeltek meg. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azonban közölte: Kósa nem mondott igazat, ezért nem követett el bűncselekményt, amikor erről beszélt nyilvánosan.

Vadai szerint Kósa tévedett, mikor azt mondta, a Belügyminisztérium rendelte meg a Pegasust; Morawiecki: megdöbbentett az Európai Parlamentben tapasztalható korrupció; Varsó enged: igazságügyi reform jön az EU-s forrásokért