A lelkész és a populista: Iványi Gábor leleplezi az álkeresztény Orbán-politikát

Sosem lesz demokrácia Magyarországon címmel összegzi a Der Standard Fischer Ádám sommás véleményét a vele készített interjú alapján. Majd a gondolat úgy folytatódik, hogy a feudalista beidegződésekkel soha nem fog tudni szakítani Magyarország. 

Ha például Orbán elveszítené a választásokat, akkor is lesz 2–3 millió ember, aki azt fogja mondani, ő bizony nem szavazott Orbánra, és egyszerűen csak átáll a másik oldalra. A Bécsi Állami Operában jövőre számos alkalommal fellépő karmester irigylésre méltónak tartja, hogy legalább Bécsben nagy tiszteletben álló művészek vannak, akiket hagynak dolgozni. Magyarországon is lennének, de a politikai félreállítja őket.

A demokráciát Orbánon kívül a fake news is veszélyezteti Fischer Ádám szerint, amire példáját a britektől veszi, hisz a közösségi hálón terjesztett, a tényeknek ellentmondó állítások elszabadultak. Ráadásul, ha a hamis hírek, a fake news sok helyről zúdulnak az ember nyakába, akkor egy idő után képes azt igaznak elhinni. Így nyert szerinte most Boris Johnson is Corbynnal szemben. Orbánt kifejezetten értelmes embernek tartja, akinek teljesen mindegy, hogy milyen áron és milyen eszközökkel éri el a célját. Amit akar, azt el is éri, bármi áron. És ehhez még az is hozzátartozik, hogyha esetleg szocdemnek kellene lenni, mert abból tudna profitálni, akkor arra is képes lenne. Másrészről hibázott Orbán és megmérgezi a társadalmat azzal, hogy a külföldieket elűzi az országból.

(Illusztráció: The Atlantic)

Európa kudarca, hogy nem tudta a szabadság eszméjét megvédeni Magyarországon – címmel közöl mélyreható elemzést az amerikai The Atlantic folyóirat, ami a „Tönkretett demokrácia” sorozatnak a legfrissebb darabja, s amelyben a többi között a Szabad Pécs honlap működésének bemutatásán keresztül jellemzi a magyar médiahelyzetet. Azt például, hogy a papi pedofíliáról szóló oknyomozó anyaguk finanszírozáshoz számos akadályt nem tudnak megugrani. Az elemzés az Európai Unió szemére veti a többi között azt, hogy a KESMA, a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány létrehozását nem tudta megtámadni arra vonatkozó jogszabály híján, de például még az így előállt monopolhelyzettel sem tudott mit kezdeni. Az Európai Bizottság már februárban foglalkozni kezdett ugyan az Alapítvánnyal, Frans Timmermans ebben élen járt, de mind a mai napig nem született meg az a döntés, hogy vajon törvénysértő-e a KESMA közvetlen kormányzati finanszírozása az uniós alapelvek szerint. Már csak azért sem, mert Orbán és kormánya szisztematikusan tagadja. Az Atlantic megkeresésére sem kaptak erre vonatkozó egyértelmű választ a bizottságtól. Elmarasztalja az Európai Uniót azért is, mert pénzügyi segítséget sem nyújtott a független magyar sajtóorgánumoknak.

Hiába állítja azt Orbán Viktor, hogy keresztény kormányzást folytat, egykori szövetségese, Iványi Gábor szerint gyűlöletes rezsim az övé – jellemzi a magyar valóságot a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkészének szemüvegén keresztül a brit The Guardian.

Végigvezetve azt, hogyan épült, majd hogyan bomlott le a kapcsolatuk 2011 óta fokozatosan, s lett az állam üldözött egyháza. Iványi Gábor decemberi írására azért hívja fel a figyelmet a lap, mert benne gyakorlatilag ellenállásra szólít fel. A keresztény szabadság üres szlogen, mert közben szisztematikusan rombolja le a demokráciát és a jogállamot, miközben arrogáns politizálásával Orbán elbontja a társadalom szövetét is. Úgy látja, van ugyan különbség az 1930-as évek Magyarországa és a mostani között, de egyre kevesebb, mert világosan körvonalazódik, Orbán az európai jobboldal karizmatikus vezetője akar lenni. Vajon keresztény országnak mondható-e az, ahol az alkotmányba beírják, hogy a hajléktalanokat büntetni kell, ahol a hontalan menekülteknek a legelemibb ellátást sem biztosítják, ahol nincs sajtószabadság, független igazságszolgáltatás és tanszabadság sem – kérdi Iványi, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Szerinte, ha az egyházi vezetők összefogtak volna, nem merte volna Orbán megtenni mindazt, ami idáig juttatta hazánkat. A cikk megszólaltja a néhai Faludy György unokáját, Alexander lelkészt is, aki London és Budapest között ingázik, s aki csalódottságának adott hangot Orbán kereszténypolitikáját illetően, ami egykoron az állami támogatás biztosításával jól startolt.

A Jerusalem Post a világ számos városából, Tokióból, Isztambulból, Moszkvából, Bécsből élőben közvetítette minden nap a hanukai gyertyagyújtást. Az utolsó gyertyát vasárnap Debrecenben gyújtották meg, amelyen Köves Slomó mondott beszédet, s az EMIH Magyar Zsidók Szövetsége nevében üdvözölte a Jerusalem Post kezdeményezését, s amiért köszönetét fejezte ki.