Csoboth Edina nyerte a magyar nemzeti díjat mzeti díjat

A Sony World Photography Awards szakmai zsűrije ma bejelentette: Csoboth Edina „Oliver” című fotómunkája nyerte az idén a magyar nemzeti díjat. A nemzeti díj a világ legnagyobb fotóversenyének, a Sony World Photography Awards-nak világméretű programja, amely – szakmai tudástól függetlenül – minden fotós előtt nyitva áll.  Célja, hogy a nevezett 65 ország fotósainak fényképeiből kiválassza a legjobb, egyetlen képből álló művet.

Csoboth Edina elmondta, miként készül a győztes, „Oliver” című fotója: „… tiszta és szuggesztív portréképet készítek Oliverről, az ő egyedi karakterisztikáját csak természetes fények és az analóg technológia segítségével tudtam a legjobban kiemelni. A tökéletes atmoszféra megteremtéséhez szükségem volt egy külső helyszínre, valamint egy középes formátumú fényképezőgépre.”

Csoboth Edina 2006-ban kezdte a fényképezést, tehetségére már tanulmányai alatt több fotóművész felfigyelt. A pályája elején is a portréfotózás vonzotta leginkább, azonban egy évvel később részt vett élete első divatfotózásán, amely biztos alapot nyújtott ahhoz, hogy a saját koncepcióit kövesse. „Punk City” című műve 2011-ben elnyerte a Sony World Photography Award divat-kategóriájának díját.

„Egy ilyen rangos pályázaton elsőnek lenni a magyarok között hatalmas büszkeség és boldogság. Nem hittem volna, hogy a 2011-i győzelmem után újból sikerülhet” – mondta Edina.

A magyar nemzeti díj további helyezettjei:

  • 2.: Csoboth Edina „Invisible Soul”
  • 3.: Csákvári Péter „X-flys”

Mind a 65 nevezett ország nemzetidíj-győzteseinek és dobogósainak névsorát ma jelentették be, munkáik megtekinthetők itt.

A győztes fotópályázat a többi kiválasztott, elismert és nyertes alkotással együtt megtekinthető a Sony World Photography Awards és Martin Parr életművének közös kiállításán április 21–május 7. között Londonban, és megjelennek a díjátadó hivatalos évkönyvében is.

A World Photography Organisation az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Sony World Photography Awards-on névadó szponzorával, a Sony-val, mellyel partneri együttműködése szintén tíz éve tart. A fotósverseny minden évben a legjobb kortárs fotográfusok munkásságát ismeri el az előző évben készített, és a fotópályázat négy kategóriájába – professzionális, nyílt, ifjúsági és diákfókusz – beküldött pályázatok értékelésével. A 2017-i Sony World Photography Awards nyerteseinek névsorát április 20-án hirdetik ki.

Minden nemzeti és nyílt kategóriagyőztes fénykép megtekinthető a press.worldphoto.org weboldalon.

Összesen 227 596 nevezés érkezett a 2017-i Sony World Photography Awards fotópályázatára:

  • a professzionális versenyben: 110 270,
  • a nyílt versenyben: 105 692,
  • az ifjúságiban: 11 634.