Nem rejtettem véka alá…

Ma 13 éve, 2006. szeptember 17-én ismertették a rádióban Gyurcsány Ferenc hónapokkal korábban, május 26-án Őszödön elmondott beszédét. Pontosabban, a beszéd néhány, „gondosan” megvágott részletét. (Nyitó kép: Die Welt/Stefan Beetz)

Most, amikor a kormányoldal politikusai és a lakájmédia azt sulykolja, hogy az ellenzék polgárháborút akar és csatatérré változtatná az országot, különösen Budapestet, érdemes felidézni, hogy mi történt az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után.
Frissítenénk népünk gyérülő emlékezetét: a derék hazafias forradalmárok a Fidesz tevékeny asszisztálásával – más források szerint szervezésében – megostromolták a Magyar Televízió székházát, kirakatokat törtek be, autókat gyújtottak fel, dúltak, rongáltak, romboltak. A felelősség a Fideszt terheli, ám Orbán Viktor – alább közölt – őszödi beszédének nyilvánosságra hozatalára még várnunk kell.
Most mit vagytok úgy oda, drága hülyéim? Miért bámultok rám, mint borjú az újkapura? Buta, kifejezéstelen tekintettel. Úgy tesztek, mintha nem tudtátok volna, hogy mi lesz. Mitől vagytok kiakadva? Miért mondjátok, hogy nem tudtátok volna? Munkát vállaltatok egy kuplerájban és nem sejtettétek, hogy mi lesz a dolgotok? Lehetett tudni, nem rejtettem véka alá soha. Na jó, nem mindig mondtam meg nyíltan. Nem akartam szájbarágós lenni, gondoltam, hagyok nektek egy kis intellektuális kihívást. Azt hittem, hogy negyven év egypártrendszer után képesek vagytok megfejteni a kódolt üzeneteket. Tudtok a sorok között olvasni, ismeritek a szavak valódi jelentését, és a testbeszéd értelmezése sem idegen tőletek. Tudtátok, hogy mi vár rátok. Néhány évvel ezelőtt jobb társaságban kiröhögték, aki azt mondta, hogy visszahozom nektek Horthyt, keleti diktátorokkal barátkozom. Államosítok mindent, látástól vakolásig,  csak kevesek kiváltsága lesz a tájékozódás. Hogy a papok befészkelik magukat az iskolákba, a családokba, a hálószobákba. Kinek a pap, kinek a paplan. Stadion és kisvasút lesz oktatás és egészségügy helyett. Kiröhögtétek, aki ezt mondta, hülyének hittétek. Ha nem röhögtetek rajta, akkor bérrettegőnek neveztétek. Legalább magatoknak ne hazudjatok, drága hülyéim! Ti tényleg nem tudtátok, hogy lebontom a jogállamot, és sóval hintem be a helyét? Nem kellett professzornak lenni hozzá, hogy valaki megértse, filozófusnak sem. Ha lett volna hozzá fületek és szemetek, már régen tudnátok, hogy mi a dörgés. Akkor például, amikor azt mondtam, hogy oszt jó napot. Hogy a haza nem lehet ellenzékben. Hogy egy a tábor, egy a zászló. Adtam már jeleket korábban is. Füstjeleket, ha úgy tetszik. Jó húsz évvel ezelőtt, amikor egy Fidesz-közeli kolléga egyetlen nap leforgása alatt tucatnyi köztartozásos céget vásárolt Kaya Ibrahim és Joszip Tot urak lopott útlevelével. Lehetett volna gyanakodni. És amikor rákérdeztetek, az volt rá a válasz, hogy mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni. Az is alkotmányos jog lett, hogy mindenkit hülyének nézünk. Majd meglátjátok, mi lesz még itt. Rá sem ismertek a saját országotokra, azt hiszitek majd, hogy idegenben vagytok. A mesés keleten, teszem azt. Trafikmutyi, földbérletek? Quaestor-botrány? Csengeri örökösnő? Ti tényleg nem tudtátok? Migránsokkal riogatlak benneteket, hogy hozzám szaladjatok védelemért. Üzenjetek Brüsszelnek, hogy nincs rá szükség, mert a magatok foglyai vagytok. Túszul ejtettétek magatokat 2010-ben, majd négy évvel később, és 2018-ban megint. Mindig, amikor csak tehettétek. Barátkozzatok a gondolattal drága hülyéim, hogy ez most már mindig így lesz. Én még soha nem hazudtam nektek, megmondom most is az őszintét: ahol bármi megtörténhet, ott minden meg is történik.

(Az írás elsőként itt jelent meg.)