Tüntetésre hív az Amnesty International az iskolák, a tanárok és a diákok szabadságáért

Jogvédő civil szervezetként nem ismeretlen számunkra a polgári engedetlenség, ami a legtudatosabb végső erőszakmentes eszköze az értékeink és a jogaink melletti kiállásnak. Példamutató és bátor formája a tiltakozásnak – írja Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója a szerkesztőségünknek küldött ma kora délelőtti levelében. 

A kormány ma ellenséget lát mindenkiben, aki hangosan kimondja, a magyar közoktatás összeomlott. Valódi megoldások keresése helyett a kormány elvette a pedagógusok sztrájkhoz való alapjogát, majd amikor a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak, felmentették a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, pénteken pedig több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, köztük az Amnesty Magyarország elnökségi tagját, Törley Katát is. 
 
A cél világos: elhallgattatni és megfélemlíteni mindenkit, hogy senki se merjen kiállni és elmondani, mekkora a baj.  
 
Ma ezek a közös jövőért harcoló tanárok és diákok mutatnak példát mindannyiunknak, hogy nem kell félni, nem kell állandóan hátrálni. A mi közös felelősségünk és feladatunk, hogy támogassuk őket. Az oktatás mindannyiunk ügye és közösen is kell megvédenünk. Eljött az a pillanat, amikor mindenkire szükség van, hogy megmutassuk, nem adjuk az iskoláinkat, a tanárainkat és a diákjainkat! 

A következő napokban ezeken a megmozdulásokon mindannyiunkra szükség lesz: 

# Október 3-án (hétfőn) reggel 7,30-tól a budapesti VI. kerületben a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt a Ne rúgjátok ki a tanárainkat! tüntetésen. (Aki tud, vigyen magával kockás szalagot, szalagokat!) 

# Október 4-én (kedden) este 18,30-tó a pécsi diákok szerveznek szolidaritási tüntetést a tanárokért és diákokért a Szent István téren.

# Október 5-én (szerdán) a pedagógusok világnapján országos munkabeszüntetésre készülnek a tanárok. Aznap délután 5 tüntetés és hídfoglalás a Margit hídon a Grund diákcsoport szervezésében.

# Október 5-én (szerdán) este 7 órától a Tanítanék Mozgalom és a noÁr szolidaritási tüntetése és koncertje lesz a pesti Kossuth téren, az Országháza előtt. 

„Mi olyan országban akarunk élni, ahol az iskolák, a tanárok és a diákok szabadok és megbecsültek, és ahol mindannyiunk számára világos, hogy szabad oktatás, szabad tanárok és szabad diákok nélkül nincs közös jövőnk – írja Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója. –  Álljunk ki most egymásért, másokért és magunkért, és védjük meg közösen a jövőnket!”