A Lichtman-jóslat: avagy mi lesz 2022-ben?

Allan Lichtman az American University történelem-professzora arról nevezetes, hogy 1984 óta mindig megmondta, még a választás előtt, hogy ki lesz az elnök. (Most például módszere alapján azt mondja, hogy Trump bukik októberben, és Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. (Nyitó kép: Lichtman hibátlan előjelzései kilenc elnökválasztás esetén.)

A Lichtman jóslat lényege az, hogy soha sem a közvélemény-kutatási adatokból indul ki. Nem a népszerűséget figyeli. Kizárólag egy dolgot: a hatalmon lévő elnök politikáját, működését. (Ezt teszi akkor is, ha az államfő már a második ciklusát tölti be, s nem választható újra. Akkor a párt következő elnök-jelöltjéről állapítja meg, milyenek az esélyei.) Még egy megjegyzés: Lichtman négy éve megjósolta Donald Trump győzelmét.

Egy érdekes gondolat-kisérletet végeztem. A Lichtman-jóslat módszerét alkalmaztam a mai magyarországi helyzetre, hogy megállapítsam, hogy most, 20–21 hónappal a választások előtt milyen esélyei vannak Orbán Viktor leváltásának?

Lichtman professzor (foto: nbcnews.com)


Első tétel: A legutóbbi választások óta a közbülső időközi, helyhatósági és egyéb választásokon a hatalmon lévő párt vagy az ellenzék szerzett több győzelmet? Nos, azt kell mondani, hogy ott, ahol egységesen indult az ellenzék – sikeresebb volt.


Második tétel: a hatalmon lévő politikus újra indul. Akármilyen is a kormányzás, előnyt jelent, ha a változatlanságot sugallja az, hogy újra megméreti magát az elnök. Esetünkben Orbán. Erről nincs vita.

A harmadik tétel: A hatalmon lévő párton belül nincs a vezetőnek vetélytársa. Nincs széthúzás. Erről Orbán gondoskodik.

A negyedik tétel: Nincs harmadik kihívó. A harmadik kihívó az ellenzék erejét csökkenti. Az ellenzéki jelöltnek akkor van sikere, ha két oldal harcát képes felvázolni a választók előtt. Világos: teljes összefogás kell az Orbán-ellenes oldalon.

Ötödik tétel: A gazdaság helyzete rövid távon. A lakosság pillanatnyi közérzete hónapokkal a választások előtt.

Hatodik tétel: A gazdaság hosszútávon, tervek, víziók, programok. Mennyire kidolgozottak, mennyire hihetők, mennyire jól kommunikálják őket.

Hetedik tétel: Megváltozott-e a hatalmon lévő erő alatt az ország politikai orientációja? Ki gondolná, hogy számít-e az EU-val való viszony, a kurultáj, a keleti nyitás? Lichtman szerint nagyon is.


Nyolcadik tétel: Nyilvánvaló társadalmi elégedetlenség a választások előtti évben.

Kilencedik tétel: Politikai botrányok a kormányzatban. A hatalmon lévő politikai erő helyi szervezeteinél.

Tizedik tétel: Külpolitikai és katonapolitikai hibák.

Tizenegyedik tétel: Külpolitikai és katonapolitikai sikerek.

Tizenkettedik tétel: A hatalmon lévő politikus karizmája.

Tizenharmadik tétel: A kihívó karizmája.

Az utóbbi kerttőről Lichtman professzor azt mondja, hogy kevéssé számít. Trump jóval karizmatikusabb, mint a csöndes, halk Biden. Mégis a demokrata jelölt fog majd győzni.


Mi állapítható meg a Lichtman-jóslat alapján 2022-ről? Egyelőre nem sok. Annyi mindenképpen, hogy az egységes ellenzéknek lehet esélye Orbán és a Fidesz ellenében. Sok minden függ a gazdasági helyzettől, a jól kommunikálható ellenzéki programtól, az esetleges országos elégedetlenségtől, a teljes összefogástól és a vonzó miniszterelnök-jelölttől.