Balga brókerek és bátor bárcások

Zanzásítva: balga-bunkó brókerek és bátor bárcások birkóznak. A vász(o)non is. Online látható a neten – érdemes megnézni – A Wall Street pillangói (Hustlers) című filmet.

Nem világcsúcs, mégis látványos, érzéki, ütősen mozgalmas és szórakoztató mozi; némi tanulsággal. Szólásmondás: holló a hollónak nem vájja ki a szemét! Ez itt nem igaz. A simlisek kölcsönösen megrövidítik, megérdemlik egymást. A szándékok tisztességesek; tisztességesen le- és meg akarják húzni egymást.

A rúdtánc elementáris, Jennifer Lopez elragadó. Az egyéb karakterek nagyrészt sematikusak. Erkölcsi győztest nem hirdetnek. Végül az igazságszolgáltatás lesújt. Utalnak egykori valós személyekre, megtörtént esetekre; de nem ettől, illetve ettől sem (t)rendhagyó a sztori. A világ legősibb mestersége – a barlangrajz; alig marad el mögötte a prostitúció, mely ölelkezik a pénzmániával. E szerelem gyümölcse: börtön. Pénz az ablakban?!

A promotált sztori: Ramona (Jennifer Lopez) New York egyik legmenőbb sztriptízbárjában dolgozik, ahol a Wall Street-i dúsgazdag bankárok naponta több százezer dollárt költenek el a szexi táncosokra. Töménytelen mennyiségű pénz cserél gazdát egy éjszaka alatt, aminek a lányok csak a töredékét látják viszont.A táncosok megelégelik, hogy mindenki csak hasznot húz belőlük: Ramona irányításával összefognak, és az évszázad egyik legnagyobb csalását viszik véghez, amihez tehetős ügyfeleik hiszékenységét és pénzzel teli bankkártyáját használják fel. Minden annyira egyszerűnek tűnik. Az üzlet beindul, a pillangók szárnyalnak, és közben dől a lé. De a pénzből sosem elég. És ahol a kapzsiság felüti a fejét, ott egyre nagyobb az esélye, hogy valaki hibát követ el.

A 2019-ben készült filmet nem övezte a valódi érintettek rajongása. A pénzmágnások sunnyogása érthető. Ki szeret lúzernek látszani? A járulékos veszteség a rendszer logikájából fakadóan bejön. A hölgyek pedig szégyenlősen vitatni kezdték a státusukat: ti., ők mindössze sztriptíz táncosnők, némi mellékkeresettel. Felvették a Robin Hood-jelmezt; csupán a gaz(dag)októl elszedték az ebül szerzett pénzt, sőt még jó  célokra is fordították. Talán történhetett némi csínytevés pasik leitatásával, bedrogozásával, bankkártyák megcsapolásával, ám a többség még ez ellen sem ágált. Mi végre hát a lányok lealázása a brókervilág alávalóságához képest. Hadd ne folytassam. Alapigazság: az egyik oldal bűnét a másiké nem annullálja. 1+1 az nem nulla, hanem kettő. A motiváció másodrangú.

Három megjegyzés a filmről:

  1. Jennifer Lopez tényleg magával ragadó kerítőnő. Azon kívül bombanő, a lebujok világának mesteri jelensége.  Őrá épített mozi most sem lehet bukás.

2. Ugyanakkor, bár kínálkoznék párhuzam – a pénzről és a romlottságról szólva – a valóban mérföldkőnyi Wall Street farkasával, a két alkotás nem azonos színvonalon áll; a hölgyek „sagája” gyérebb.

3. A sok pazar női test, a látványvilág, az erotikus táncok kavalkádja lehet mámorító, de utána üresség tűnik elő. Nem keletkezik megvilágosodás, nincs katarzis. Eltűnik a tartalom ama mélysége, ami a filmet felejthetetlenné tenné. Mint a drogmámorból ébredező bróker tünete: megvan majdnem minden, mehet haza, sem tiszta fejre, sem erkölcsi tanulságra nincsen érkezése. Megvolt, ennyi volt. Legfeljebb a néző picit behúzza a hasát!

Az IMDB-én reálisan, 6,3 ponttal szereplő film besorolása: vígjáték, dráma, krimi és még thriller is. (Bizarr, erotikára hajazó vegyes felvágott.) Több mint 600 ezer néző értékelte így, a film  népszerűsége zuhanó trendet mutat. Volt egy Golden Globe-díj jelölése; J.Lo a számára remélt Oscar-díjat sem kapta meg.

A Wall Street pillangói: 110 perces, szinkronizált pucérság és pénzközpontú amerikai dráma. Írta Lorene Scafaria és Jessica Pressler; az előbbi rendezte is e filmet. Kulcsszereplői: Jennifer Lopez, Constance Wu, Julia Stiles.