A magyar kormány megakadályozza a korrupciós jelentés közzétételét

Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához. Az Európa Tanács „Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit. (Nyitó képünkön: Marin Mrcela, a Greco vezetője nyilatkozik az Euronewsnak)

A 2018-i jelentés volt a negyedik ilyen dokumentum. A Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét nem engedélyezte a kormány, amely már tavaly is meggátolta a 2017-i dokumentum közzétételét.

„Nagyon nehéz Magyarországról beszélni, mert nem akarják megjelentetni a riportot. Ezért nem beszélhetünk a tényekről – mondta az Euronewsnak a szervezet vezetője, Marin Mrčela, a GRECO horvát állampolgárságú elnöke. – De annyit elmondhatok, hogy Magyarország ellen is eljárás kezdődött a nem megfelelő értékek miatt.”

A szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta.

A 2018-i GRECO jelentés kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek esetében.

Megkérdeztük, hogy a magyar kormány adott-e magyarázatot a dokumentum visszatartására.

„Nem adott. És ez nagyon kiábrándító. Csak egy ilyen példa volt Magyarországon kívül, amely még ennél is komolyabb: az az ország nem tagja az Európa Tanácsnak, de a GRECO-nak igen: Fehéroroszország. Semmihez nem járult hozzá. Magyarország két korábbi jelentés közzétételét jóváhagyta, de a 2017-i körhöz még hiányzik az engedély. Szerintem ez nem a jó szándék jele” – tette hozzá Marin Mrčela.

Ennek ellenére a szervezet ajánlásokat tett a magyarországi parlamenti képviselők, bírák és ügyészek átláthatóságára vonatkozóan.

Jávor Benedek EP-képviselő a következőket mondta a jelentés visszatartásáról: „Amit tudunk a GRECO-jelentésről, az alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához. Ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos, rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat. És a kormány ahelyett, hogy fellépne a korrupcióval szemben, megpróbálja a rossz híreket betiltani, vagy titokban tartani.”