A magyarok 69%-a támogatja az euró bevezetését

Az Európai Bizottság ma közzétette az euró bevezetéséről készített Eurobarométer-gyorsfelmérését, amit évente elvégez azokban a tagállamokban, amelyek még nem tértek át a közös valutára.

A felmérésre április 20–29. között került sor Bulgáriában, Cseh-, Horvát-, Magyar-, Lengyel- és Svédországban, továbbá Romániában. Az eredmények azt mutatják, hogy az euró bevezetése széles körű támogatottságot élvez a megkérdezettek körében: átlagosan a válaszadók 60%-a látná szívesen, ha hazája belépne az euróövezetbe.

Introduction of the euro in the Member States that have not yet adopted the common currency – Spring 2022

83% of respondents say that they have already used euro banknotes or coins. 55% expect that introducing the euro will have positive consequences for their country, vs 41% who expect negative consequences. 60% of respondents are in favour of introducing the euro in their country. This Flash Eurobarometer survey was conducted in the seven Member States that have not yet joined the euro area and have no specific opt-out.

Az euróra történő átállást támogatók aránya Romániában (77%) és Magyarországon (69%) a legmagasabb, Svédországban (45%); Bulgáriában (44%) és Csehországban (44%) pedig a legalacsonyabb. A magyarországi adatok azt jelzik, hogy a közös valuta bevezetését támogatók aránya (69%) nem változott, az euró bevezetését ellenző magyar válaszadók aránya viszont 26%-ról 28%-ra nőtt egy év alatt.