A nagy “Lőrinc”-lottó

„Mészáros Lőrinc” – cégér. Arra való, hogy ha a kis vezér vagyonkájáról van szó, akkor azt mondhassuk „Mészáros”. Vagyonnövekedését úgy képzeljük el, hogy ez olyan, mintha húsz teljes éven keresztül minden egyes héten övé lenne a lottófőnyeremény.

Nincs új a lap alatt. Magyarország leggazdagabb embere „Mészáros Lőrinc”. Ami azért érdekes, mert „Mészáros Lőrinc”, mint gazdasági tényező továbbra sincs. Lehet Mészáros Lőrinc a legjobb gázszerelő; az ellenálhatatlan amorózó; a legsnájdigabb, legkívánatosabb férj-alapanyag, de attól még üzletileg nincs. Amikor ugyanis úgy teszünk, mintha elhinnénk, hogy Mészáros van, akkor tulajdonképpen az orbáni rezsim szabályait fogadjuk el. Hiszen nincs az a megátalkodott fideszes törzsszavazó, aki valójában egy másodpercig is elhinné, hogy „Mészáros” van. Úgy, persze, igen, mint akinek a legnagyobb mackót emelik be új szerelmi fészkébe, vagy amint nagy buzgalommal segédkezik adriai jachtján kikötés közben – jó, úgy persze.

De, amikor azt mondjuk, hogy „Mészáros” a leggazdagabb – akkor ezt csak kényelemből tesszük, miközben pontosan tudott, hogy Orbánról van szó. Mészáros=Orbán, már ami a pénzt illeti. Nyilván csurran-cseppen valami neki a feladatért, hol egy kastély, hol pár gyémántocska, de hiszen a bank is komoly költségeket von le – ahogy Brecht bölcsen megjegyezte: mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest? A rablásról jut eszünkbe, a mi Lőrincünk ráadásul csődbe se tud jutni, hiszen állami emlőkből táplálkozik és jó vastag európai uniós pénzekből – amelyek valahogyan a környékén landolnak. Ha éppen nincs, aki a saját lábára állítaná őket.

„Mészáros Lőrinc” – cégér. Arra való, hogy ha a kis vezér vagyonkájáról van szó, akkor azt mondhassuk „Mészáros”. Vagyonnövekedését úgy képzeljük el, hogy ez olyan, mintha húsz teljes éven keresztül minden egyes héten ő nyerné meg a lottón a fődíjat.

Ötös találat január 1-jétől december 31-ig, mától 2041-ig. Kivétel nélkül. Jó húsz éven keresztül csak az övé a lottóötös – persze, ez csak akkor igaz, ha ettől nem megy el a népek kedve a játéktól. De úgy tűnik föl, sokaké nem megy el – ha ellopják is itt a közöst, de legalább lehet fütyülni és fújogatni, hej.

M. Lőrincnek persze nem kell húsz év, neki drága az ideje, egy nehéz év alatt besöpört ennyit. Ő egyből megütötte a főnyereményt, akit Orbánnak hívunk.

Az úgynevezett „Mészáros”-vagyon csak az elmúlt, válság sújtotta egy évben annyit nőtt, hogy minden egyes nap – a vasárnapot most szabadon hagytam neki, hogy tudjon nyugodtan templomba járni, talán van mit gyónnia – óránként 30 milliót kaszált. Tehát a műsor elejétől a végéig 30 millió forintnyit nő a vagyona. Óránként 30 milliót hétfőtől szombatig. És ez csak a növekmény. És ezt az óránként harminc milliót tőlünk szedik el.

Ezzel együtt, ha valóban új rendszerváltás következik, akkor idejében el kell azon gondolkodni, mi legyen, mit lehet tenni a „Mészáros” vagyonnal. Sejtjük, a kimenekítés, a pénzmentés javában folyik már most is – de sebaj, jön még kutyára dér. Egészen biztos vagyok benne, hogy a jogállami szabályok szigorú megtartásával vissza kell vennünk Orbántól, amit ellopott a közösből. Minden kis és nagy Orbántól.