A német köztévénél reklamál a magyar nagykövet a menekültválság-film miatt

(Forrás: azonnali.hu/szerző: Bakó Bea) A 2015-i magyarországi menekültválságról készített filmet a német köztévé. A magyar nagykövet gyorsan megírta a társaságnak, hogy az egész becsületsértő propaganda.

„A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek” címmel készített az egyik német köztévé, a ZDF dramatizált dokumentumfilmet a 2015-i magyarországi menekültválságról, amely a budapesti Keleti pályaudvar előtt tetőzött, és a megoldása az lett, hogy Merkel beengedte a menedékkérőket, így mindenki továbbment nyugat felé. 

A filmben a főszereplő Angela Merkelt és néhány menedékkérőt színészek játsszák, alapvetően mégis dokumentumfilm: bevágnak valós jeleneteket a Keleti elől, és vannak megszokott beszélőfejes interjúk is, például az akkori belügyminiszter Thomas de Mazière-rel.

A filmet szeptember 4-én mutatta be a ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), és nem sok kellett hozzá, hogy a magyar fél részéről valaki kiakadjon rajta.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet ugyanis nyílt levelet írt a ZDF intendánsának, amiben elpanaszolta, hogy a film „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda”.

Györkös szerint a film azt a látszatot kelti, mintha a Keleti pályaudvar lett volna migrációs válság kiindulópontja és forrása, ami teljesen ellentmond a földrajzi valóságnak és a nemzetközi és EU-jogi helyzetnek, hiszen a Keleti pályaudvar több, mint ezer kilométerre van az EU és a schengeni övezet külső határától. (Valószínűleg itt Görögországra gondolhatott, azt is megemlíti, hogy 5–6 biztonságos országon keresztül jöttek a menekültek, de azt már nem, hogy ez megint csak EU-n és schengenen kívüli terület.) Azt is felsorolja, hogy az illetékes hatóságok már hetekkel azelőtt jelezték, hogy mennyire megugrott az országba érkezők száma. (Intézkedésekről nincs szó a levélben.)

„Azzal, hogy Magyarország az uniós szabályok betartása mellett döntött, nagy anyagi, politikai és morális kockázatot vállalt” – írja Györkös, amiért ráadásul „nem vártunk el sem köszönetet, sem elismerést”.

Azóta négy év eltelt, „a dolgok lassan megint a rend és a jogkövetés felé mozdulnak, lépésről lépésre sikerül a rendet és az emberségességet összhangba hoznunk” – folytatja a nagykövet, bár arra nem tér ki, hogy a menedékkérők éheztetése a tranzitzónában melyik lépése ennek az örömteli folyamatnak. Mindezek ellenére pedig „nem hallgat el a valóságidegen, néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” – panaszolja Györkös.

A levélben azt is felajánlja a nagykövet, hogy ha a német köztévé vagy bármelyik magáncsatorna meg akarja ismerni a magyar álláspontot, akkor kérdezzék meg őt. Szerinte az ilyen helyzeteket csak az egymás és a tények iránti tisztelet jegyében lehet megoldani, és ebből a filmből mindkettő hiányzik.

ZDF így reagált: biztosak benne, hogy az eseményeket úgy mutatták be a filmben, ahogy azok megtörténtek. A csatorna egyébként azzal a bölcsességgel reklámozza a filmet, hogy vannak olyan napok, amikről még a későbbi korok krónikásai sem ismerik fel, hogy egy korszak fordulópontjai voltak.

Angela Merkel kancellár sem volt egyébként teljesen elégedett a filmmel, de ő inkább apró részletekbe kötött bele kávé-tea vonalon.

A film itt látható, tessék kattintani!