Orbánék ellenzik a migrációt, a külföldi munkaerőt csábítják

A Financial Times szerint a finn EU-elnökség szándéka, hogy keresztülvigye azt a pénzügyi tervet, amely megcsapolja a jogállami normákat megtagadó országok uniós támogatását. Tytti Tuppurainen, az ország uniós minisztere szerint a világszerte erősödő totalitárius rendszerek miatt különös jelentőséggel bír ez a törekvésük.

Ez mindenekelőtt Magyar- és Lengyelországot fogja érinteni – jelzi a cikk –, amelyet Brüsszel eleve célkeresztjébe vett a közösség értékrendjébe ütköző intézkedéseik miatt, noha a miniszter asszony nem nevesítette a két országot. Úgy fogalmazott a Financial Timesnak, hogy preventív intézkedéseket hozni, ami minden országot érint adott esetben, s nem is érti, miért interpretálta éppen ez a két ország az új elosztási tervezetet, amely minden bizonnyal a 2021-ben kezdődő, következő hét év büdzséjét már érinteni fogja.  Az északi és nyugati országok ezzel kapcsolatban kifejezetten frusztráltak amiatt, hogy nem találtak eddig megfelelő eszközt a közösséget megbénító illiberalizmus megfékezésére. A finn elképzeléseket a többség támogatja, mondta, kiegészítve ezt azzal, hogy a jövőben rendszeres értékeléseket kellene tartani az unió jogállami helyzetéről. A cikk idézi, hogy Orbán Viktor már július 1-jétől támadja a finn elnökséget, a többi között azzal, hogy az alkotmánybírókat az igazságügyi miniszter javaslatára az elnök nevezi ki. A cikk emlékeztet, hogy szeptember 16-án Magyarországról tartanak meghallgatást, amelynek végeredménye akár a szavazati jog megvonása is lehet. 

Trócsányi László volt az, aki igazságügyi miniszterként felügyelte azokat a törvényeket, amelyek konfliktust okoztak ki Magyarország és az Európai Unió között – írja a brit The Guardian. Már csak ezért sem számíthat fáklyás menetre előbbi a biztosi posztban reménykedve; nem lehet elnézni a magyar vétségeket. Hiszen 2014 óta nemcsak a törvények mentek át a keze alatt, de nevéhez köthető az ügyészségi rendszer átalakítása, a civil szervezetek kriminalizálása és a konténerekbe zsúfolt menekültekkel való bánásmód jóváhagyása is. A CEU kiűzését is kiemeli összefoglalójában az írás. Az, hogy mindezek ellenére beválasztja-e Tórcsányit Ursula von der Leyen bizottsági elnök, az az ő belépője is lesz a testületbe, őt is minősíti, amikor kedden kihirdeti a biztosok nevét. A holland Sophie in ’t Veld képviselő egyenesen provokációnak nevezi, ha valóban megfontolás tárgyát képezi Trócsányi személye – legutóbb az uniós segélyek szétosztásáért felelő posztra. A segélyügyek portfóliójába ugyanis a migráció, a születésszabályozás, a nőket érintő támogatások is beleértendők, ami nem ígér semmi jót, ismerve a magyar kormány ez irányú nézeteit. Brigit Sipel, német szocdem képviselő a lapnak úgy fogalmazott, hogy a migráció, a lakhatás és az igazságos elosztás ügyeinek ilyen jelölt ne szabjon irányt. A cikk megjegyzi, hogy annak idején kötélen táncolt Navracsics Tibor is, akit Budapesten sokan agymosott liberálisnak tartanak, s akit kezdetben ugyanilyen gyanakvással fogadták biztosként a bizottságban, mint most fogadhatják majd Trócsányit.

Magyarország, ellenezve a migrációt, szélesre tárja kapuit a külföldi munkások előtt címmel sok részletre kiterjedő cikket közöl a Wall Street Journal Magyarország munkaerő-helyzetéről. Különös tekintettel arra, hogy szinte minden környező országnál lazább és kedvezőbb körülmények kínálatával igyekszik a kormány hazánkba csábítani a szakembereket. Az új migrációs szabályok ebben a tekintetben szinte a legliberálisabbak a régióban. Mongol zászló leng az egyik kertes házon Móron, jelezve lakói hovatartozását. Csak Móron legalább 100 mongol dolgozik az autóüléseket gyártó cégnél. A kivándorlás és az alacsony születésszámok miatt munkaerőhiányt egyesek 80 ezerre, mások 150-200 ezerre teszik hazánkban. A kormány Mongóliából, Indiából, Vietnamból, s ki tudja, még hány országból toboroz munkaerőt, reklámokon keresztül is, és például Ukrajnából és Szerbiából érkezők engedély nélkül is dolgozhatnak azokon a helyeken, ahol kiugróan magas a munkaerőhiány. A kormányzati statisztikák szerint 43%-kal megugrott a kiadott munkavállalásai engedélyek száma, amikor kedvező szabályozást vezettek be egyik pillanatról a másikra, s aminek következtében már 8–21 nap alatt be lehet szerezni ezeket az engedélyeket. Ingyenes szállást, tolmácsot és kedvezményes élelmiszerjegyet biztosítanak, illetve adott esetben ingyenes hazautazást is a szerződés leteltével.

A MalayMail pedig a Magyarországról indult, Gyurkovics Attila által kitalált menekülőszobák világkörüli hódító útjáról ad számot. Japántól kezdve Oroszországon, Hollandián, Csehországon át, ahol a helyi specialitásoknak megfelelően találják ki a témákat. Prágában például azt, hogy 2027-től alkoholtilalom lesz és így adott a helyzet: sörkocsmát kell felfedezni.