A női választójog 100. évfordulójára emlékezik Bécs

Március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából a bécsi városháza „A nők választják a jövőt: Szerepvállalás – demokrácia – részvétel“ címmel szervez programot. A női politikai kérdéseket felölelő rendezvény ingyenes koncerttel, kiállítással és szakmai beszélgetéssekkel várja az érdeklődőket.

Ausztriában 100 évvel ezelőtt, 1918 novemberében terjesztették ki a választójogot a nőkre. Március 8-án, a nők iránti megbecsülés és tiszteletadás napján Bécs ezért a nők társadalomban betöltött szerepét méltatja. „A nők választják a jövőt: Szerepvállalás – demokrácia – részvétel“ című programsorozat délután négy órakor Sandra Frauenberger, Bécs női ügyekért felelős városi tanácsnokának köszöntőjével kezdődik, amit női politikai kérdéseket érintő szakmai előadások követnek a városháza tanácstermében. Szó lesz például a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről, a nők politikai érvényesüléséről és a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről, valmint a nőknek a közügyekben és a politikában betöltött szerepvállalása fontosságáról. A munka világát érintő digitalizációról és kihívásairól pedig a Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (waff) ad tájékoztatást.

„A nők útja a városházán” című tematikus sétán betekinthetnek az érdeklődők a nőknek a politikában betöltött szerepe történelmi vetületeibe. A „Bécs. A város nagy lányai” című portrékiállításon pedig a bécsi nők 16 kiemelkedő alakjával és munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítás az idén két emléktáblával egészült ki, amely az idén 100 éves osztrák női választójogra emlékeztet. A Bécsi Könyvtár évfordulós gyűjteménye a női emancipáció témáját öleli fel. Ezt követi majd egy könyvbemutató, mely az 1970-es évek bécsi feminista mozgalmát mutatja be. A programot 18,15-kor Clara Luzia élő koncertje zárja a városháza dísztermében.

Március 11-ig látogatható a „Tricky Women, 2018” animációs filmfesztivál Bécsben, ahol csak olyan filmeket mutatnak be, amelyeket nők készítettek. Az immár 17. alkalmommal megrendezett filmtalálkozón olyan politikai és dokumentumfilmek a nők egyenjogúságára kívánják felhívni figyelmet. A díjátadó vasárnap kesz a Metro mozikultúra-házban.