A postán már megkezdődött a karácsony

A karácsonyi jókívánságok postára adásához a Magyar Posta az idén is értékjelzés nélküli, „Belföld” feliratú, forgalmi bélyeget bocsát ki. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális változat öt bélyegképes kisívben készült.

Ez év karácsonyán Giovanni Battista Salvi: Mária az alvó gyermek Jézussal című alkotása látható a bélyegen. Az újdonságot Baticz Barnabás grafikusművész tervezte és a Pátria Nyomda gyártotta. A kiadványok már kaphatók.

Giovanni Battista Salvi (1609–85), szülőhelye után Sassoferrato néven is ismert olasz barokk festő Mária az alvó gyermek Jézussal című műve, ami a bélyegújdonságon és a hozzá tartozó borítékon is megjelenik; az eredeti a párizsi Louvre gyűjteményében látható.

Az 50 bélyegképet tartalmazó nyomdai ívet az ívszélen és a vonalkódon elhelyezett képi elemek, valamint magyar, angol, német és francia ünnepi feliratok teszik érdekesebbé. A bélyegek ívből a nyomdailag előzetesen eltávolított vonalháló segíti. A kisív esetében a flexo nyomdai eljárást diszkrét formalakkozás egészíti ki, melynek eredményeképpen Máriát és Jézust visszafogott csillogás övezi.

November 29.–december 26. között a Magyar Posta lehetőséget ad arra, hogy ügyfelei (a szolgáltatási díj megfizetése után) ünnepi bélyegzéssel küldjék üdvözleteiket.

A karácsonyi postaszolgáltatás valamennyi postán kérhető. A zöld színű bélyegzők alapváltozatainak, valamint a „Karácsonyi Posta” jelzőnek a képe jobb oldalon fent látható.