A rendőrök nem védték meg az országgyűlési képviselőt

Akár bűncselekményt is elkövethettek a rendőrök, amikor nem tettek semmit Hadházy Ákos képviselő védelmére – áll a Magyar Helsinki Bizottság percekkel ezelőtt kiadott közleményében.

1. Az országgyűlési képviselő a helyszínen jelen lévő rendőrtől videofelvétellel bizonyítottan intézkedést kért olyan cselekmények miatt, amelyek felvetik a hivatalos személy elleni erőszak és kényszerítés gyanúját, de el lehet gondolkodni testi sértés vagy tettleges becsületsértés megvalósulásán is.

2. A rendőrnek ilyenkor intézkedési kötelezettsége van. A rendőrségi törvény szerint „a rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak. Ez a kötelezettség a rendőrt halaszthatatlan esetben szolgálaton kívül is terheli, feltéve, hogy az intézkedés szükségességének időpontjában intézkedésre alkalmas állapotban van.”

3. A helyszínen jelen lévő rendőrök ennek ellenére nem intézkedtek a helyben bűncselekményről tájékoztató képviselő kérésére.

4. Ez felveti a kötelességszegés szolgálatban bűncselekményének gyanúját, az érintettek ellen büntetőeljárást kell indítani.

5. Ráadásul a rendőrök látták, amikor erőszakkal kidobták Hadházy képviselőt, így hivatalból kellett volna eljárniuk, nem is kellett volna hozzá senkinek a kérése.