A sarkkörök bizarr története

Megkövesedett ősmaradványok bizonyítják: évmilliókkal ezelőtt a sarkkörök élővilágához ugyanúgy hozzátartoztak hatalmas dinoszauruszok, mint gazdag erdők. A sarkvidék napjainkban is óriási változás alatt áll: a világméretű felmelegedés a jégsapkák elolvadásához és a tengerszint drámai emelkedéséhez vezethet, és ez alapjaiban változtathatja meg a bolygónkat.

Mi várható? Erről értekeznek a Viasat Nature dokumentumfilmjében, a Sarki szélsőségekben ma és egy hét múlva, január 28-án este hét órától – múltat és a jövőt egyaránt elemezve.

Északon, Grönland szomszédságában található az Ellesmere-sziget, amely mindössze 1300 kilométerre van az Északi-sarktól. Fát ezer kilométeres körben is esélytelen lenne találni, mégis: egy 50 millió éves erdő megkövült nyomaira bukkantak a „zöld szigeten”. Mamutfenyők nyomaira, amelyek akár 50 méter magasra is megnőhettek, és gyökereik mocsaras vidékben terpeszkedtek. Tehát: ami ma kietlen, jeges vidék, az valaha szubtrópusi mocsár volt.

Délen található az Antarktisz: felszínének nagyját jég borítja, néhol akár öt kilométer vastagságban. Elvileg tehát ott sem kereshetnénk fákat, de a kontinenshez tartozó Nelson-szigeten bükkfák megkövült maradványait találták. A leletek szerint az Antarktisz egy részét 83 millió évvel ezelőtt bükk- és páfrányerdők borították, a hőmérséklet pedig csak néha-néha esett fagypont alá.

Emellett a többi között egy titanoszaurusz csontját is feltárták a kontinensen: csak a gerincét alkotó csontok hossza is meghaladta a 120 centimétert…

Azt tudjuk, hogy az emberiség által termelt széndioxid következtében rohamléptékben melegedik a bolygónk, de a kérdésre, hogy ez milyen hatással lesz a jövőnkre, megint a fosszíliák tudnak választ adni.

A gleccserek jegében talált leletek szerint hárommillió évvel ezelőtt a Föld 3-4 fokkal volt melegebb, mint most, és a magasabb vízállás miatt a többi között az USA keleti tengerpartja is 140 km-rel beljebb volt. Ha a felmelegedés a mostani ütemben folytatódik, akkor hamarosan sok millió négyzetkilométernyi szárazföld tűnik el – városokkal, életterekkel együtt.