A szégyen a miénk is, legalább tiltakozzunk!

Ma lép hatályba az Orbán-kormány orosz mintára készített, az Európai Unió által szégyenletesnek tartott homofób törvénye, amely egyebek mellett megtiltja 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését iskolákban, tévében, hirdetésekben, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból.

A törvény részletszabályairól még mit sem tudunk. Az Amnesty International és a Háttér Társaság ma délelőtt egy óriási, szivárványos szívvel tiltakozott az Országháza előtt a törvény hatályba lépése ellen, hiszen Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője szerint a homofób törvény célja nem igazán a jogalkalmazás, hanem üzenetértéke van, ami öncenzúrára sarkall, és még mindig nem tudjuk, mi számíthat a homoszexualitás „népszerűsítésének” vagy megjelenítésének, ezek pedig nem jogi fogalmak, így a jogalkalmazás sem világos.

Ami viszont az, hogy a szellem kiszabadult a palackból, bármi megtörténhet, ugyanis tegnap már büntetést szabtak ki egy könyvforgalmazóra, mivel olyan meséskönyvet árul, amely szivárványcsaládokat szerepeltet. A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című kötet forgalmazóját. Az indoklás szerint a szivárványos családokról szóló könyv megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött. „A terjesztő nem vette figyelembe a jogszabályt”. Külön fel kellett volna tüntetni, hogy a szokványostól eltérő tartalommal rendelkezik ez a könyv. Mivel a szivárványcsaládos meséskönyv a klasszikus mesék között sorakozott a polcokon, egy vásárlónak első ránézésre akár fel sem tűnt, hogy a tartalom más, mint a többi könyvé, így megtévesztették a vevőket – állítja az indoklás. A megbüntetett Líra Csoport – elsősorban a határozat általános következményei miatt – vizsgálja a jogi válaszlépés lehetőségét. Különösen annak fényében, hogy a kiadó a fülszövegben feltüntette: a könyv „két szivárványcsalád történetét” meséli el, a borítón pedig megtalálható a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is.

Az RTL Klub televíziónak pedig le kellett takarnia a hirdetését, amely a 23 éve műsoron lévő, és néhány hét múlva lezáruló Barátok közt-től búcsúzott volna két villamosmegállóban a sorozat Nagy Tóbiásának és Asztalos Kristófjának esküvői fotójával. A csatorna a képet az alábbi szövegre cserélte ki a javított plakátokon: A Parlament által 2021. június 15-én elfogadott […] reklámtörvény […] értelmében ezen a Barátok Közt hirdetésen megjelenő, egy 2018-as epizód jelenetét ábrázoló kép már nem kerülhet bemutatásra, mert homoszexualitást jelenít meg és a hirdetés 18 éven aluliak számára is elérhető ezen a helyen.

És mi minden jöhet még, ahogy élesedik az őrület!

Talán az év eddigi lemelegebb napján, gyilkos hőségben emelkedett fel a 10 méteres szivárványszínű szívlufi, hogy hirdesse: az ország nem egyenlő annak kormányával, bár mindannyiunknak nagy a felelőssége. A parlament elnöke az elmúlt tizenkét év egyik legfontosabb törvényének tartja ugyan a pedofilellenes törvényt, szerencsére ezzel a vélekedéssel nem az ország teljes lakosságát képviseli. A friss közvélemény-kutatások szerint mindössze a megkérdezettek ötöde ért egyet az új törvénnyel.

A sajtó munkatársai ezen a rendezvényen hallhatták, mit tervez az Amnesty International és a Háttér Társaság, hogy kifejezhesse mindazok véleményét és elvárásait, akik az európai normákban hisznek és tiltakoznak.

Víg Dávid, az Amnesty igazgatója leszögezte: nem fognak megfelelni a homofób törvény előírásainak, egy betűt sem fognak változtatni oktatási programjaikon és kampányaikon, valamint tovább dolgoznak azért, hogy minden fiatal és felnőtt méltóságban, szabadon és önazonosan élhessen Magyarországon.

Hasonló ígéretet tett a Háttér Társaság is, amelynek ügyvivője, Dudits Luca elmondta: a szervezet mostantól még nagyobb figyelmet fordít az LMBTQI-témára nyitott pedagógusok és más iskolai dolgozók támogatására. „A ma hatályba lépett törvény ugyan korlátozza ugyan, hogy a tanárok saját munkájuk közben LMBTQI-témákkal is foglalkozzanak, mégis táptalaja lehet a támadásoknak, megfélemlítésnek, öncenzúrának”. A Háttér szeretné arra biztatni a tanárokat, hogy ne féljenek; igyekszik felvértezni őket minél jobb segédanyagokkal, eszközökkel, de ha bármilyen atrocitással találkoznak, azt javasolják, forduljanak a jogsegélyszolgálatukhoz.

A törvény hatályba lépésével egyidőben élesedett a Magyar LMBT Szövetség középiskolásoknak szóló honlapja is, a Szivárvány Szakkör, amely életbevágó segítségnyújtás az érintett fiataloknak, illetve mindazoknak, akik szeretnének pontos információkat és támogatást önazonosságuk keresése és elfogadó magatartásuk kialakítása végett.

Ezek a civil szervezetek folytatják tevékenységüket a régi mederben, mert nem tántoríthatóak el attól, hogy azokat szolgálják, és szükség szerint meg is védjék, akik szabad és elfogadó országban szeretnének élni.