A társkereső büntetése: 1600 millió forint

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső weboldal számos módon tisztességtelenül járt el a használókkal szemben. A hatóság ezért 1600 millió forint bírságot szabott ki az oldalakat működtető luxemburgi cégre, valamint kötelezte egyes gyakorlatainak megváltoztatására. (A nyitó forrása: rekflex.de)

A versenyhatóság számos panasz alapján indult vizsgálata feltárta, hogy a be2 S.à.r.l. társkereső weboldalakat üzemeltető társaság gyakorlata a zavaros kommunikációra, a fogyasztók megtévesztésére épül. A GVH döntése kiemeli, hogy minden esetben elvárt az árakra, a szolgáltatások ellenértékére vonatkozó szerződéses feltételek (pl. időtartam, automatikus megújulás) egyértelmű, átlátható közlése. Vizsgálata alkalmával a hivatal egyebek között a következő, tisztességtelennek minősülő magatartásokat azonosította a weboldalak működésében:

# habár a weboldalak használatát ingyenesként hirdették, díj nélkül valójában nem lehetett hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez, maga a társkeresés (pl. üzenetküldés) csak díjfizetéssel volt lehetséges;

# a portálok nehezen észlelhető és megtévesztő információkat nyújtottak az előfizetés időtartamáról, automatikus meghosszabbodásáról és áráról, emiatt a fogyasztók nem voltak tudatában annak, hogy ténylegesen milyen időtartamú és összegű fizetési kötelezettségük keletkezhet;

# az oldalak nem az elvárható módon ismertették a szolgáltatások reális megítéléséhez szükséges információkat (pl. lemondás lehetősége, formája), ahogyan a fogyasztói panaszok tartalmát sem megfelelően kezelték, hiszen a vállalkozás még a sok használói panasz ellenére sem módosította tájékoztatási gyakorlatát és működését.

A hatóság számos körülményt, elsősorban a jogsértés súlyát és az okozott fogyasztói kárt mérlegelve 1600 millió forint versenyfelügyeleti bírságot rótt ki a vállalkozásra. A bírság alapja a vállalkozás 2017. év vége és a vizsgálat lezárása közötti, hazai fogyasztóktól származó árbevétele volt. A hatóság emellett arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül módosítsa jogsértő tájékoztatási gyakorlatait, valamint tegyen közzé helyreigazító nyilatkozatot az oldalakon, illetve közvetlenül a használók számára.

A határozat megállapításai alapján a használóknak lehetőségük van polgári jogi igényüket közvetlenül a bíróság előtt érvényesíteni. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/19/2018.