Háziúr-reneszánsz – Szép, új albérlővilág?

Szerkezeti és kultúraváltozásokat mutatnak a számok a befektetési célú ingatlanvásárlások és így közvetve az albérletpiac tekintetében – írja lapunk tudósítója. A magán és intézményi ingatlan-befektetőkből kialakult, egyre bővülő új tulajdonosi réteg tudja csak tőkével követni a látványosan növekvő árakat. Az otthonkeresők egyre nagyobb csoportjának viszont meg kell barátkozni a lakásbérlés lehetőségével.

A változás a budapesti ingatlanpiacon mutatkozik a legerősebben. A Duna House adatai alapján 2014 közepéig az első lakásukat vásárlók voltak jelen a legnagyobb arányban a budapesti ingatlanpiacon; az év végétől azonban a befektetők aránya gyors emelkedésnek indult. Attól kezdődően egyértelműen a befektetések dominálnak a fővárosban, a befektetési célú vásárlások aránya jelenleg eléri a 40%-ot, és ezzel párhuzamosan a piaci bérlakások száma is növekedett. Statisztikai adatok szerint a fővárosban tavaly már a háztartások 8,4%-a bérelte a lakását, miközben a saját tulajdonú ingatlanok aránya fokozatosan csökkent. Az árak emelkedésével a folyamat erősödésére számolnak a szakemberek, és így megkezdődhet a nyugati nagyvárosokban már megszokott albérleti kultúra kialakulása hazánkban is.

Az ingatlanpiac jelenlegi árai mellett saját lakást már vásárolni nem tudóknak alternatív befektetési megoldást nyújthatnak az ingatlanalapok, amelyek segítségével már jóval kisebb befektetési összeggel is részesülhetnek az ingatlanok bérleti hasznosításának növekvő eredményeiből. Itthon a lakás-ingatlanalap közreműködésével lehet bárki közvetve tulajdonos. Az ingatlanok (lakások) csaknem teljes bérbeadási mutatóval termelik folyamatosan a bevételt.

Czeiler-Fóris Angelika, a Duna House Magyar Lakás Ingatlanalapot kezelő Impact Alapkezelő Zrt. ügyvezetője tudósítónknak elmondta, hogy néhány éve könnyebb volt akár saját használatra, akár befektetésként ingatlant vásárolni, mostanra azonban egyre többeknek elérhetetlen cél ez, így az albérletek iránti kereslet fokozatos növekedésével számolhatunk. Az ingatlanalap segítségével ezt az irányzatot bárki a saját hasznára fordíthatja. Bizonyos befektetési összeggel csatlakozhat a bérbeadásból haszonra számítókhoz, ráadásul az egyéni befektetéseknél kisebb kockázattal. A DH ingatlanalapjának éves hozama már 7,3%, az alap által kezelt vagyon pedig meghaladja a 2,2 milliárd forintra rúg.

A lakásalap típusú befektetésnél az egyedi ingatlanvásárláshoz képest nagy előny a kockázatmegosztás, hiszen az ingatlanok az ország sok pontján találhatók, így kevésbé vannak kitéve az ingatlan- és albérletpiac változásainak. A nagy tételszámú ingatlanportfólió kezelése gazdaságosabb, mint az egyedi ingatlanoké, ráadásul profi szakértő csapat foglalkozik az ingatlanok üzemeltetésével, bérbeadásával, vagy a bérlők kezelésével. A lakásalap hozama nem csupán ingatlanhasznosításból, vagyis bérleti díjak bevételeiből áll. Alkalmaznak a többi között értéknövelő módszereket, vagyis gyengébb minőségű lakásokat felújítanak, esetleg újépítésűeket fejeznek be, de megfelelő méret esetén lehetőség nyílik saját ingatlanfejlesztésre is.