Holnap sztrájk a hatvani Boschnál

Percekkel ezelőtt adta hírül a Magyar Nemzet, hogy kétórás figyelmeztető sztrájkot tart holnap délelőtt a hatvani Bosch-üzemben dolgozók egy része a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete, mert a Robert Bosch Elektronika Kft. dolgozóinak mintegy negyedét képviselő érdekvédők – hosszas tárgyalások ellenére – sem tudtak dűlőre jutni a vállalat vezetőivel az idei béremelésről. 

A meddő tárgyalássorozatot a munkáltató a maga részéről befejezettnek nyilvánította. A dolgozói képviselet „15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését (három havonta fejenként mintegy 100 ezer forintot) és – miután idén ünnepli 20 éves fennállását az elektronikai gyár – jubileumi prémium kifizetését kérte a cégvezetéstől” – tudósít a sztrájk okáról a Magyar Nemzet munkatársa. 

A Magyar Nemzet a tudósításban utal arra, hogy a német Bosch-csoport öt év óta „stratégiai partnere az Orbán-kormánynak, és már többször kapott munkahely-teremtő támogatást az államtól. Így például 2016-ban 19 milliárd forintos beruházást valósított meg a hatvani gyárában, mely révén 601 új munkahelyet hozott létre. A fejlesztéshez a magyar kormány 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. A Bosch az idei évtől közép-kelet-európai logisztikai központot telepít Hatvanba, amivel 250 új munkahelyet teremt a régió munkavállalói számára.”

Szerkesztőségünk a hallgattassék meg a másik fél is elve és gyakorlata alapján dr. Ficzere Ferenctől, a Bosch csoport kommunikációs igazgatójától megtudta:

„A Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatároznunk, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe. Decemberben kezdtük a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel a 2018-i béremelésre vonatkozóan. Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10%-kal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.
 
Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) és az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete) nem fogadta el a béremelés mértékéről szóló döntést és 2018. január 24-én 9:00 és 11:00 közötti időtartamra a hatvani telephelyen figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vesz és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el.”