Vakulj, magyar! – Hiteltartozásra megy el az ingyen pénz?

Hatszázezer millió forintba kerül a költségvetésnek a jövő év eleji személyi jövedelemadó (szja)-visszatérítés, ami önmagában 1,5 százalékkal emelheti az államadósság mértékét és az inflációs nyomást is tovább erősítheti.

Az ingyen pénzt azonban a legtöbben nem tudják majd elkölteni, nagyrésze ugyanis elmehet a hitelmoratórium idején felhalmozott adósság csökkentésére.

A jövő évi büdzsé 28 millió millió forintos kiadásához képest elenyészőnek látszhat, de a 2022-re tervezett költségvetési hiánynak önmagában mintegy ötödét adja a februárra tervezett személyi jövedelemadó-visszatérítés a Sberbank szakértőjének számítása alapján. Horváth István szerint ráadásul kérdéses, hogy a kormány a büdzsé tavaszi tervezésekor már számolt-e ezzel a később bejelentett intézkedéssel.

Az érintettek számára néhány százezer forintos ingyen pénz valamilyen formában mindenképpen megjelenik majd a fogyasztási oldalon, ezáltal pedig az inflációt is gerjeszteni fogja. A kormányzat is számolhatott ezzel, noha az áremelkedés és az azon keletkező áfa-bevétel tulajdonképpen kedvező a költségvetésnek, ha a nyers számokat nézzük.

A támogatást azonban valószínűleg a hitelmoratóriumban felhalmozott tartozás csökkentésére fogják legtöbben felhasználni – véli a Sberbank szakembere.