Biztosítás: csillagászati bevételnövekedés

A GDP kétszeresét meghaladó ütemben növekedett tavaly a hazai biztosítási ágazat díjbevétele – közölte szerkesztőségünkkel Lambert Gábor kommunikációs vezető a Magyar Biztosítók Szövetsége gyorsjelentésére hivatkozással.

A MABISZ tagjainak díjbevétele 2019-ben elérte az 1 164 392 millió forintot. Ez csaknem nyolcadával magasabb a 2018. évi eredménynél. A növekedés üteme több, mint kétszeresen haladja meg a bruttó hazai termék (GDP) ötszázalékosra becsült tavalyi bővülését.

Különösen a nem életbiztosítási üzletág díjbevételei (654 849 millió forint!) gyarapodtak nagy ütemben tavaly: 17 százalékkal nagyobb bevételt értek el, mint 2018-ban. A növekedést 2019-ben is elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás produkálta. Az eredményt azonban korrigálja, hogy tavaly a kgfb-díjbevételi statisztikákba már beépült a 23 százalékos biztosítási adó is. Az ennek megfelelő összegeket az előző években baleseti adó néven, külön költségvetési tételként fizették meg az ügyfelek.

A múlt négy évben a nem életági bevételek már megelőzték az életágiakat, s ez a tendencia egyre erősödik. A 2019-i díjbevételeknek már az 56,2 százalékát adta a nem életbiztosítási ágazat; 2018-ban az arány 53,8 százalék volt.

Az életági díjbevételek tavaly 509 543 millió forintra rúgtak, a növekedés 2018-hoz mérten 6,1 százalék.

A MABISZ-nak jelenleg 23 biztosító a tagja. Közülük 18 magyarországi székhellyel rendelkező biztosító részvénytársaság, kettő Magyarországon bejegyzett kölcsönös biztosító egyesület, és három fióktelep szervezeti formában működik. A részvénytársasági formában működő hazai biztosítók közül mindössze három nem tagja a MABISZ-nak.