Mobilitás: újra kinyitott az Intertraffic Amszterdamban

(Krizsán Tamás tudósítása Amszterdamból) Eltelt négy év a legutóbbi kiállítás óta… közben volt egy világjárvány és már kibontakozóban van egy gazdasági válság Európa szerte. Mindezek ellenére a világ nem állhat meg, a mérnököknek tenni kell a dolgukat és a közlekedésben minden kérdésre választ kell adni, még azokra is, amiket még senki sem fogalmazott meg.

Kicsit furcsa volt újra emberek közé menni, de úgy tapasztalom, hogy még a kedves, közlékeny hollandok jó része is távolságtartóvá vált. Akár még örülhetek is ennek: mindig is nagyobb volt a térigényem, mint másoknak… A mobilitási szakemberek számára szervezett legnagyobb világkiállítás szokásosan a RAI kiállítási és konferencia-központban kapott helyet. Nyolcszáznál több kiállító mutatja itt be a legújabb fejlesztéseit a közlekedéshez kapcsolódóan. A teljesség igénye nélkül: kamerás megfigyelés, lézeres detektálás, dróntervezés, drónos szolgáltatások, újfajta szalagkorlát, minden eddiginél jobban látható és tartósabb jelzőtábla… Minden, ami nem aszfalt vagy beton és a közúthoz bármi köze van, az itt megtalálható.

Örömmel tapasztaltam, hogy magyar kiállítók is szerepelnek a nemzetközi szemlén, ráadásul nem valami hátsó, eldugott sarokban, hanem teljesen megérdemelten a többi hasonló képességű céggel egy mezőnyben.

Két és fél napot sikerült eltöltenem ebben az újdonságokkal teli közegben, és az volt a benyomásom, hogy most valahogy mindenki rendszert akart eladni és azt is időkeretes szolgáltatásban. Több standon is érdeklődtem és mindenkinek megvan a maga megoldása ugyanarra problémára, de nagyon sokan szolgáltatásként gondolnak a termékeikre. Így például: egy forgalomszámláló statisztikát készítő kamera árában nem a kamera az igazán drága, hanem az, hogy mennyi ideig szolgáltatja az adatokat.

Ma még nem teljesen meghódított terület: a lidar (lézeres távolság mérés) és drón (pilóta nélküli repülő egység) egysége. Ez az a terület, ahol még nem alakutak ki azok az igények, amikre a gyártók rászervezik a teljes rendszerüket. Itt még föllelhetők szép számmal teljesen független és egyedülálló ötletek.

A városba is sikerült esténként eljutni és továbbra is az a véleményem, hogy nem szabad kihagyni Európa eme gyöngyszemét, Amszterdamot. A lendület, sajna, mostanra már a régi…A vendéglátósok viszont továbbra is kedvesek és segítőkészek a turistákal. Akinek van lehetősége és kedve, az ne csak két év múlva látogassa megAmszterdamot, ugyanis akkor lesz a következő Intertraffic-kiállítás. Egyébként a világ más részein is rendeznek ilyen eseményt, tehát föl az útra, irány Sanghaj, Isztambul, Mexico City!