Az MTA Elnökségének felhívása a covid- járvány megfékezésére

A szakemberek és a döntéshozók erőfeszítéseinek köszönhetően járvány negyedik hullámának bekövetkeztéig sikerült elérni a hazai lakosság háromötöd részének a beoltását. Csakhogy ez az arány nem elegendő a várhatóan nagyszámú megbetegedés és halálozás megakadályozására.

Az egészségügyi ellátórendszer minden jelentkezőt oltásban részesít. Az oltási hajlandóság azonban elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal, az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában.

Éppen ezért ugrásszerűen növelni kell a lakosság átoltottsági arányát. Még beoltatlan 2,5 millió honfitársunk van, akit mielőbb be kell oltani. Az ugyancsak küszöbönálló influenzajárvány is tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet.
A legfontosabb védelem tehát az oltás, felvételét továbbra is ösztönözni kell. Ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is sok ezer emberi élet menthető meg hazánkban a negyedik hullám alatt.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége ezért felhívással fordul a magyar lakossághoz:
mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése. Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!

Közösen érjük el, hogy senki se adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, amelyek szerint a delta-variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk!

Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen! Kérjük a lakosság tájékoztatásában részt vevő intézményeket, fórumokat és a véleményformáló személyiségeket, hogy vegyék ki a részüket az oltások felvételére és az orrot és szájat eltakaró maszk használatára buzdító tevékenységből.

Életet ment, aki az óvintézkedéseket megtartja, és ennek szükségességéről környezetét is meggyőzi – zárul a magyar tudósok legfelső fórumának, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének a felhívása.