Nyolcmillióan balesetbiztosítási védelem nélkül

Hazánk polgárainak mindössze 15-20 százalékának van valamilyen balesetbiztosítása. A nyugat-európai országokban viszont 60-80 százalékos az arány. Az idei második negyedévében 625 ezer önálló balesetbiztosítást tartottak nyilván, ezt egészítik ki az önállónál jóval kisebb fedezetet nyújtó, egyéb biztosításokhoz kapcsolódó kiegészítő balesetbiztosítási elemek, valamint a munkáltatók által megkötött csoportos biztosítások.

Balesetbiztosítást igen eltérő térítésekre lehet kötni. A kellő védelem alsó határának azt tekinthetjük, ha a haláleseti és a rokkantsági térítés szintje eléri a 10 millió forintot. Ez a fedezet egy négytagú család esetén is elérhető már havi 5-6 ezer forintért,így a balesetbiztosításon nem érdemes spórolni – különösen akkor nem, ha az adott család nem rendelkezik kellő vészhelyzeti tartalékkal.

A térítések köre jócskán eltérő lehet az egyes konstrukcióknál. Előfordul, hogy csupán a hagyományos értelemben vett sérülésekre fizet a biztosító, másutt például speciális sportsérülések is szerepelnek a fedezeti körben. Fontos elem a kapcsolódó kórházi térítés, és kiemelt szempont lehet az is, hogy a biztosítás keresőképtelenség esetén fizet-e egyösszegű térítést: ennek ajánlott mértéke a nettó fizetés minimum egy-másfél havi összege.

A kedvezőtlenre forduló időjárás, a vizes, sáros útfelületek, a romló látási viszonyok, illetve a nyomasztó időjárás okozta dekoncentráció is okozhatja, hogy a biztosítói statisztikák szerint az októberi-novemberi időszakban az éves átlagnál 15-20 százalékkal gyakoribbak a közlekedési balesetek. Nem csupán a gépjárművek, hanem az ilyenkor még használatban tartott kerékpárok, rollerek vezetői, illetve a gyalogosok is gyakran szenvednek kisebb-nagyobb sérülésekkel járó baleseteket.

Bár a balesetekről legtöbbször a közlekedés közben vagy bizonyos munkahelyeken elszenvedett sérülések jutnak az eszünkbe, a biztosítói statisztikák szerint a baleset-biztosítási térítések felét a háztartási balesetekre fizetik ki. A statisztika szerint közlekedési balesetben tavaly 460-an haltak meg, háztartási balesetekben 1557-en vesztették életüket. A legtöbb otthoni balesetet esések, zuhanások, égés, szúrós tárgyak által okozott sérülések okozzák.

Noha számos gépjármű-, lakás- vagy bankkártyabiztosítás kiegészítő elemként tartalmaz baleset-biztosítást, többségük csak minimális, névleges térítést nyújt, a térítési limitek meg sem közelítik a 10 millió forintot. Ezért mellettük is érdemes önálló balesetbiztosítást kötni, baleset esetén ugyanis a különféle baleset-biztosítások térítései összeadódnak.

A baleset-biztosítások a legkülönfélébb élethelyzetben segíthetnek: éppúgy lehet egy fiatal első önállóan megkötött biztosítása, mint egy baj esetére 50–100 millió forintos fedezetet kínáló konstrukció egy vállalkozó számára. Megteremtheti, például, a várólistát kikerülő privát műtét fedezetét is annak az idős embernek, aki baleset miatt szorul csípőprotézis-műtétre. Egy 20 millió forintos térítés elegendő tőke megrokkanás esetén ahhoz, hogy a kedvezményezett 25 éven át havi nettó 100 ezer forintos járadékot élvezhessen, ami ötödével több, mint a tavaly kifizetett rokkantsági járadékok átlaga. A baleset-biztosítások igen rugalmasan személyre szabhatók, a számos biztosítótársaság által kínált verzió és az ezekhez választható opciók áttekintéséhez és kiválasztásához célszerű független, szakértő alkuszok segítségétkérni.