Biztonságban a világhálón

Szülőnek lenni felelősség méghozzá nem csupán akkor, amikor az éles tárgyakat elrejtjük a járni tanuló gyerekünk körül, vagy megóvjuk attól, hogy konnektorba nyúljon, vagy megtanítjuk szabályosan átkelni egy forgalmas úton, hanem mindig, minden körülmények között, minden területen és életkorban. Nincs kibúvó, hogy nem értek hozzá, bocs, nem tudtam hogyan segíthetek.

Szülőnek lenni élethosszig tartó tanulás is, hiszen ami a szülő gyerekkorában evidencia volt, az az ő gyerekénél már nem ugyan úgy működik. Például a mai szülők még csak a digitalizáció hajnalán cseperedtek, utódaik már beleszületnek abba a digitalizált világba, ahol pont úgy kell őket tanítani, segíteni eligazítani, mint anno őket vezették a szüleik a materiális kihívások felismerésében, kezelésében.

Az „együtt a jobb internetért” témájú rendezvény ma, a biztonságos internet napján ismét egy felkiáltójel, hogy hé, emberek, figyelem! A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a „safer internet” felületen és oktató, tájékoztató programjaival egyre többeket ér el, miközben nemcsak gyerekeket, hanem tanárokat, szülőket, döntéshozókat tanít. Magyarul: van, hová fordulniuk a tanácstalanoknak, kíváncsiknak. Ezt erősítette meg a mai rendezvény is, ahol együtt állt ki tájékoztatóval a nagyobb biztonság megteremtése végett a Gyermekmentő Szolgálat és a rendőrség, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Nemzetközi és hazai kutatások mind-mind figyelmeztetnek: közös felelősségvállalásra van szüksége a társadalmaknak ahhoz, hogy a jelenleginél jobb hely legyen az internet, és minden áldása hasznosuljon fejlődésünket, épülésünket és boldogulásunkat szolgálva.

Amint az első eszközt egy gyerek kezébe adjuk azonnal el kell kezdeni őt tanítani az okos használatára, az óvatosságra, a veszélyek felismerésére, a szabályok megtartására, és arra, hogyan nyílik ki a világ számára, ha valóban érdeklődő, nyitott és gondolkodó résztvevője lesz az online létnek. A szülőknek, a pedagógusoknak segítség kínálkozik számtalan a seferinternet.hu oldalon, vagy aktuálisan a gyerekek mellett a szülőknek és a tanároknak is sok hasznos tanácsot adhat az az oktatóvideó, amely ma kora este, hat órakor debütál a Facebookon. A téma a kiberbiztonság lesz. Az iskolai tanóra hosszúságú videóban a Facebook, a Skool és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon-programjának munkatársai közérthetően magyarázzák el, miként lehet biztonságosan használni a közösségi oldalt.

Vannak jól használható, védekezést segítő programok, mint például a Google Family Link-je, amely arra buzdít, hogy alakítsunk ki egészséges digitális szokásokat a családunkkal. Akár kicsi, akár már kamaszkorú gyermekeink vannak, a Family Link segítségével digitális alapelveket állíthatunk be számukra az online tanuláshoz, játékhoz és a böngészéshez.

Ha úgy véljük, hogy a családban valaki már csapdába esett, az internet-függőség kialakulásának jelei mutatkoznak nála, netán internetes zaklatást, bántalmazást sejtünk gyerekünk viselkedése mögött, adathalászok hálójába gabalyodtunk, vagy a kiberbűnözés egyéb trükkjeinek estünk áldozatul, akkor is van segítség. Nem szégyen, ha magunk vagy gyerekünk, családtagunk óvatlan volt – a legfontosabb, hogy megtaláljuk a megoldást. Ami offline etikátlan, vagy bűncselekmény, az az online világban is az. A Pedagógiai Szakszolgálatok felkészült pszichológusai segítenek a családoknak, a gyerekeknek, és az UNICEF is sokat tesz a felvilágosító, támogató kampányaival, meg a fogyasztóvédelem tanácsait is érdemes megfontolni, a legsúlyosabb esetekben a rendőrségi feljelentés is elkerülhetetlen. A rendőrség honlapján olyan tájékoztató oldalra vezet, ahol minden hasznos információ elérhető a bajbajutottaknak.

Egy a lényeg, és nem csak ma, a világnap alkalmából, hanem mindig: csak okosan, felelősen! A biztonság mindenekelőtt! Tartsuk kézben mindazt, ami a jobb életünket, a boldogulásunkat hivatott szolgálni, ne leigázzuk, hanem használjuk és kontrolláljuk a technikát.