A dolgozók több mint fele anyagi körülményeinek romlásával számol

A vállalkozásoknál dolgozók több, mint a fele kapott fizetésemelést az év elején, igaz, többségüknél az nem haladta meg a 10 százalékot. Nagyjából minden hatodik dolgozó az idén egyáltalán nem számíthat fizetésemelésre – derült ki a Trenkwalder február végi munkaerő-piaci kutatásából.

Az infláció már a múlt ősz óta magasabb a bérnövekedésnél, vagyis: azóta csökkennek a reálbérek, és az idén további 4 százalék körüli reálbér-csökkenés valószínűsíthető. A pénzromlás hatásait természetesen a munkavállalók jól érzékelik, így aztán a Trenkwalder kutatásában részt vevők 43 százaléka elégedetlen jelenlegi bérével. Még pontosabban: a fizetésüket keveslők több mint harmada megelégednék 20 százalék körüli béremeléssel, negyede 20-30 százalék közötti fizetésemelést tartana kellő mértékűnek. A többség persze nem számít igényeinek idei teljesülésére, ennek megfelelően 55 százalék meggyőződése, hogy az idén (a tavalyihoz képest) romlani fognak anyagi körülményeik.

Szakértők szerint a megkérdezetteknek már csak 38 százalék tervez munkahelyváltást; 68 százaléknyian fontosabbnak tartják a munkahelyük biztonságát, mint az inflációnak megfelelő béremelést. Érdekesség: a megkérdezettek 8 százaléka már 10 százalékkal magasabb fizetésért is munkahelyet váltana, 30 százalékkal kedvezőbb alternatív állásajánlatért pedig már 57 százaléknyian hagynák ott jelenlegi állásukat. Érdekesség: az ősszel ez az utóbbi arány még elérte a 68 százalékot.