A vászon vonzásában: ma kezdődik a 4. Magyar Filmhét

Morózus volt a hangulat az évtized elején a magyar filmesek körében. Kevés ötlet jutott el a megvalósulásig, egy-két díjat leszámítva a magyar filmek hazai és nemzetközi fogadtatása is mérsékelt volt, a mozik nézőszáma fogyóban volt, és a szakmában szinte mindenki irigységgel vegyes félelemmel figyelte az online filmnézési lehetőségek előretörését, amely megállíthatatlannak látszott. (A képen: Szabó István és Kolai Lajos.)

Ám a mozi több mint egy évszázados története alatt már sok krízist túlélt, egyebek mellett a televízió általánossá válását. Most is úgy tűnik föl, hogy győztesen kerül ki a megmérettetésből, és megújulva, még érdekesebb, még látványosabb filmek révén meg tudja fordítani a tendenciát.  

Még inkább igaz mindez a magyar filmre, amelyet néhány éve sokan már temetni kezdtek, manapság azonban egyik legfényesebb korszakát éli. Tavaly több mint egymillió-háromszázezren váltottak jegyet magyar filmre, és a bemutatott tizennyolc nagyjátékfilm közül számos százezres nézettséget túllépő közönség kedvenc lett, köztük olyanok, mint Török Ferenc „1945”-je vagy Herendi Gábor „Kincsem”-je, amely minden idők legnézettebb magyar filmje.

A nemzetközi fesztiválokon sosem látott díjeső hullott az alkotókra és szereplőkre, és egyedülálló módon a „Saul fia” tavalyi sikere után ismét van magyar film az Oscarra jelölt művek között, Enyed Ildikó „Testről és lélekről” című opusa. Remény szerint lesz tehát mit ünnepelni.

A szervezők az emelkedett hangulatot azzal is emelni kívánják, hogy az eseménysorozat ma esti nyitórendezvényét az idén 80 éves Szabó Istvánnak szentelik, akinek 1979-i „Bizalom” című filmjének frissen digitalizált verzióját is láthatják a meghívottak. A „Mefisztó”-val Oscar-díjat is nyert rendezőt pedig állandó alkotótársa, Koltai Lajos köszönti majd. A budapesti Corvin moziban összesen 150 filmet nézhetünk meg február 8–11. között, a vetítésekre kedvezményesen, 500 Ft-ért válthatók jegyek.

Olyan dokumentumfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmet és animációkat is nagy vásznon nézhet meg a közönség, melyeket mindeddig csak a televízió sugárzott. Összesen 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm és 29 animáció szerepel az idei kínálatban, valamint mind a 18 nagyjátékfilm lepereg majd, amelyet 2017-ben mutattak be a magyar mozik, így mindenki talál ízlésének valót.

Az esemény részletes programjáért szíveskedjék ide kattintani!