A világ vezetőinek cselekedniük kell – segítendő az otthonukból elűzötteket

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete arra szólítja fel a világ vezetőit, tegyenek még nagyobb erőfeszítéseket azért, hogy előmozdítsák a békét, a stabilitást és az együttműködést, megállítandó, hogy emberek tíz- és százezreit elűzzék otthonukból, hazájukból.

A világjárvány ellenére 2020-ban a háborúk, erőszak, üldöztetés és emberijog-sértések elől menekülők száma folyamatosan emelkedik, és már meghaladja a 82 milliót – áll az UNHCR Genfben ma közzétett Global Trends jelentésében. Ez egy újabb 4 százalékos növekedés a 2019. végi, már szintén rekordnak számított 79,5 millióhoz képest.

A jelentésből kiderül: a múlt év végén 20,7 millió olyan menekült élt a világon, aki az UNHCR mandátuma alá tartozott, 5,7 millióan voltak a palesztin menekültek, akikről az UNRWA, a z ENSZ Közel-Keleten működő palesztinai menekülteket segítő és munkálkodási ügynöksége gondoskodik, illetve 3,9 millió venezuelai élt a hazájából erőszakkal elűzve külföldön. További 48 millió ember volt belső menekült, azaz olyasvalaki, akit az erőszak elűzött az otthonából, de a hazáján belül maradva keresett biztonságos menedéket. A menedékkérők száma további 4,1 millióra rúgott. Ezek a számok s tények azt jelzik, hogy hiába a világjárvány és a globális tűzszünetre való felhívások, a háborúk és az erőszak változatlanul emberek millióit űzik el az otthonukból.

„Minden egyes szám mögött egy ember van, akit elüldöztek az otthonából, egy menekültsors van, földönfutóvá válás van és szenvedés. Megérdemlik a figyelmünket és a támogatásunkat, mégpedig nem csupán úgy, hogy humanitárius segélyt adunk nekik, hanem úgy is, hogy megoldást találunk a helyzetükre.

Az ENSZ 1951-i Menekültügyi Egyezménye és a Globális Megállapodás a Menekültekről biztosítja ugyan a jogi keretet és eszközöket, hogy a világ reagáljon a menekültek helyzetére, sokkal erőteljesebb politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy tehessünk a háborúk és az üldöztetés ellen, amik a leginkább felelősek azért, hogy az emberek arra kényszerülnek, hogy elmeneküljenek az otthonukból” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az összes menekült és menedékkérő 42 százalékát 18 évesnél fiatalabb lányok és fiúk; ők különösen kiszolgáltatottak, mindenekelőtt azokban az esetekben, amikor egy adott válság évekig elhúzódik. Az UNHCR legfrissebb becslései szerint 2018–20 között hozzávetőleg egymillió gyermek született menekültként szerte a világon. A legtöbbjük pedig várhatóan még évekig menekült is marad.

„Annak a tragédiának, amit ilyen sok gyermek száműzetésbe születése jelent, önmagában elegendő indoknak kellene lennie ahhoz, hogy sokkal nagyobb erőfeszítéseket tegyünk, hogy megelőzzük a háborúkat és az erőszakot, illetve véget vessünk nekik” – mondta Filippo Grandi.

A jelentés arra is kitér, hogy 2020-ban a világjárvány csúcsán több mint 160 ország zárta le a határait, közülük 99 a nemzetközi védelmet kereső emberekkel sem tett kivételt. Ugyanakkor az eljárásrend tökéletesítése, azaz a járványügyi szűrés bevezetése a határokon, érkezéskor az egészségügyi igazolás megkövetelése vagy az ideiglenes karantén elrendelése, az egyszerűsített regisztrációs folyamatok és a távinterjúztatás révén egyre több ország találta meg a módját, hogy akkor is biztosítsa a hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz és a menedékjoghoz, miközben próbálja megfékezni a világjárvány terjedését.

Miközben változatlanul számtalan ember menekült át a határokon, további milliókat űztek el az otthonukból a saját országukon belül. A belső menekültek száma 2,3 millióval nőtt tavaly, mert válság sújtja mindenekelőtt Etiópiát, Szudánt, a Száhel-övezet országait, Mozambikot, Jement, Afganisztánt és Kolumbiát.

Tavaly mintegy 3,2 millió belső menekült és csupán 251 000 menekült térhetett haza az otthonába – ami 40, illetve 21 százalékos visszaesés a 2019. évi adatokhoz képest. Mindeközben 33 800 menekült kapott állampolgárságot a neki menedéket nyújtó országtól. A menekültek biztonságos harmadik országba való áttelepítése drámai mélységbe zuhant – tavaly mindössze 34 400 menekültet telepítettek át, ami az elmúlt 20 év legalacsonyabb száma –, köszönhetően a COVID-19 világjárványnak és annak, hogy számottevően csökkent az áttelepítéses helyek száma.

„A megoldások megtalálásához arra van szükség, hogy a világ vezetői és mindazok, akik befolyással rendelkeznek, félre tegyék a nézeteltéréseiket és a politikához való önző és egoista hozzáállásukat, e helyett arra összpontosítsanak, hogy megelőzzék és lezárják a háborúkat és a konfliktusokat, illetve biztosítsák az emberi jogok tiszteletben tartását” – fogalmazott Filippo Grandi.

Az UNHCR Közép-európai Képviselete ismételten arra szólítja fel Magyarország kormányát, hogy vizsgálja felül azt a jogszabályát, amely de facto megakadályozza azoknak az embereknek a belépését az országba, akik nemzetközi védelmet keresnek, és sokan közülük háború, erőszak és üldöztetés elől menekülnek.

Tekintettel arra, hogy világszerte menekültek és otthonukból erőszakkal elűzött emberek milliói szorulnak védelemre és támogatásra, Magyarország, a nemzetközi közösség felelős tagjaként, rendelkezik a kellő erőforrásokkal, hogy többet tegyen ezekért az emberekért.

UNHCR Global Trends 2020 jelentés – a legfontosabb számok:

 • 82,4 millió ember élt az otthonából erőszakkal elűzve világszerte (2019-ben 79,5 millióan) – ez 4 százalékos növekedés
  • 26,4 millió volt a menekültek száma (2019-ben 26 millió), akik közül:
   • 20,7 millió menekült tartozott az UNHCR mandátuma alá (2019-ben 20,4 millió)
   • 5,7 millió palesztin menekült tartozott az UNRWA mandátuma alá (2019-ben 5,6 millió)
  • 48,0 millió volt a belső menekültek száma (2019-ben 45,7 millió)
  • 4,1 millió volt a menedékkérők száma (2019-ben 4,1 millió)
  • 3,9 millió volt a külföldre menekült venezuelaiak száma (2019-ben 3,6 millió)
 • 2020-ban már a kilencedik éve nőtt megszakítás nélkül a világszerte az otthonukból háborúk és erőszak által elűzöttek száma. Az emberiség 1 százaléka él ma ilyen számkivetettségben, több mint kétszer annyian, mint 2011-ben, amikor ez a szám hajszállal 40 millió alatt volt.
 • Az országuk határain túlra menekült emberek több mint kétharmada mindössze öt országból indult útnak. Szíriából (6,7 millió fő), Venezuelából (4 millió fő), Afganisztánból (2,6 millió fő), Dél-Szudánból (2,2 millió fő) és Mianmarból (1,1 millió fő).
 • A világ menekültjeinek túlnyomó többségét – minden 10 menekültből közel kilencet (86 százalék) – a válságövezetekkel szomszédos országok, illetve alacsony és közepes jövedelmű országokok fogadták be. A legelmaradottabb országok adtak menedéket az összes menekült 27 százalékának.
 • Az egész világon megszakítás nélkül immár hetedik éve Törökország ad otthont a legnagyobb menekültnépességnek (3,7 millió fő), majd Kolumbia következik a sorban (1,7 millió fő – beleértve a külföldre menekült venezuelaiakat), illetve Pakisztán (1,4 millió fő), Uganda (1,4 millió fő) és Németország (1,2 millió fő).
 • A függőben lévő menedékkérelmek száma a 2019-i szinten maradt a múlt évben (4,1 millió fő), azzal együtt, hogy az egyes államok és az UNHCR együttesen mintegy 1,3 millió menedékkérelmet regisztráltak, ami egymillióval kevesebb, mint 2019-ben (43 százalékos csökkenés).

Az UNHCR Global Trends jelentése itt; tessék kattintani! Az UNHCR Global Trends jelentése a szervezet éves Global Report jelentésével egyszerre jelenik meg.