Most aztán nézhetünk a szoknyák alá

Ki kíváncsi a kétgyermekes anyuka, Nancy nunijára? Egyszerű a kérdés, inkább szomorkás, mint közönséges, van, aki hallgatni sem akarja, de Nancy férje, Bill tudja a választ, mégsem árulkodik, nála a hallgatás a házasságát jelenti, és ehhez az állandósághoz, ragaszkodik, miközben körülötte feje tetejére áll a világ.

A világ felfordítója, Bess Wohl Brooklynban (New York) nőtt fel , gyermekként ott szeretett a színházba, felnőve tudatosan készült a pályára, a Yale Egyetem drámatagozatán végzett, hogy aztán játsszék, rendezzen, és könnyed darabokat írjon. Mindig szórakoztatni akart, a véresen komoly tragédiákat meghagyta egy William Shakespeare nevű elődjének.

Bess történelme napjaink embereinek a sorsa, koronája a kenyérpirító, konfliktusa a kutyaugatás, valamint a közös vacsora, és igazi sorscsapása az öregedés. A gyermekkori álmok beteljesedéséről nincs statisztika, de kislányként Bess figyelhette a rutinos szerzőket, talán még tanácsokat is elfogadott tőlük, ha nincs eredetiség, akkor kell egy kis elidegenedés, homoszexszualitás, bevándorlás, bölcselkedés, nevettetésnek néhány vicc, illetve sok csúnya szó, ha ez megvan – a darab még a Broadway-n, a Helen Hayes Színházban is bemutatható.

Ez a színjáték utazott Budapestre, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpadon, egy kicsit feljavítva, a magyar közönség elé álljon. Az eredeti Grand Horizons (Nagy horizont) címből Válaszfalak lett, egy unalomba, megszokásba keseredett házasságot láthatunk, a kijelölt utat a végső búcsúig, de Nancy, a felség fellázad, és vacsora közben azt mondja, hogy ő másként szeretné befejezni. A történet innen izgalmas, és nemcsak a dramaturgia vagy a párbeszédek miatt, hanem színészektől is.

Jól tudjuk, reklám is hirdeti, hogy mi magyarok mindenkinél különbek vagyunk, a mi rétünk a legzöldebb, Puskás a világ valaha élt, legjobb focistája, és borok közt sincs párja a tokajinak, és amit Hernádi Judit és Kern András produkál, annál többet mesterségből máshol sem lehet.

Csodálatos háziasszony az egyik, igazi trotty a másik, méltó utódai az amerikaiaknak, a filmekben, tévésorozatokban first ladyket játszó Jane Alexandernek, és a 24-es Jack Bauer apukájaként ismert James Cromvellnek.

A szerző szerint a Válaszfalak a börtönbe zárt női szexualitás, és örömök felszabadításáról szól, lehetne kicsit pergősebben, kérné a néző, de a társulat hozott anyagból dolgozik, és hiába kerül elő egy furgon, a máskor virtuóz fordító, dramaturg, Zöldi Gergely is tartja a sebességkorlátozást: a szerző ennyi humort, ennyi feszültséget pakolt a csomagterébe, most kezdődik a színházi szezon, örüljünk, hogy beülhetünk a kocsiba, ne kívánkozzunk rögtön az autópályára.

A részletekben nem érdemes elmerülni, a hangosításon még lehet javítani, de a „gyerekek”: Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor és a terhességet hitelesen átélő, Grisnik Petra – felnőnek a szerepükhöz, Peremartoni Krisztina méltó partnere a Hernádi–Kern-kettősnek, jelenlétekor vibrál a színpad.

A rendező, Szabó Máté kihozná csapatából a maximumot, csak a melegfiú, Rohonyi Barnabás, és a melegpornó fog ki rajta. Igaz a tapsot így is megérdemli, pedig az első rész végén a néző már arra gyanakszik, hogy vége az előadásnak, menne haza, de aztán marad, és nem bánja meg: a folytatásban a szezonkezdés szép élményével gazdagodik, Hernádira, Kernre, Peremartonira még sokáig emlékezik, de Bess Wohl nevét elfelejtheti, hiába, na, nehéz kiejteni…

Városmajori Szabadtéri Színpad – Bess Wohl: Válaszfalak (vígjáték).Fordította: Zöldi Gergely. Szereplők: Bill – Kern András, Nancy – Hernádi Judit, Ben – Pataki Ferenc, Brian – Nagy Dániel Viktor, Jess – Grisnik Petra, Tommy – Rohonyi Barnabás, Carla – Peremartoni Krisztina. Dramaturg: Zöldi Gergely. Díszlet: Cziegler Balázs. Jelmez: Füzér Anni. Rendező munkatársa: Skrabán Judit. Rendező: Szabó Máté. Producer: Orlai Tibor.