Akár kétezermillió forint kárt is okozhattak a hétvégi viharok

Ezrével érkeznek a bejelentések a múlt hétvégi viharok nyomán a biztosítókhoz. A társaságok úgy kalkulálnak, hogy a következő hetekben akár a kétezermillió forintot is meghaladhatja a kifizetések összege – közölte szerkesztőségünkkel a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A hétvégi vihar pusztításai a fővárosban, a Balaton térségében, Észak-Magyarországon és az Alföld középső részén okozták a legnagyobb károkat – legalábbis ami a biztosított ingatlanokat illeti, a társaságokhoz eddig ugyanis ezekből a térségekből érkezett a legtöbb bejelentés. Hétfő délutáni adatok alapján máris jó ötezren fordultak a biztosítókhoz. A következő két hétben a bejelentések száma a húszezret is meghaladhatja, a kifizetések összege pedig elérheti a kétezermillió forintot. (Tekintettel arra, hogy sokan éppen a szabadságukat töltik, esetleg csak napokkal, hetekkel később szembesülnek a történtekkel, és tudnak a biztosítóhoz fordulni.)

Hasonló nagyságú összeget fizettek ki a társaságok a júniusi viharok után is. A mostani káreseteket elsősorban szélvihar, felhőszakadás, beázás, villámlás, feltűnően sok jégverés okozta.

A május–augusztus végi viharidényben a biztosítók ebben az évtizedben már 83 ezer millió forintnál is többet fizettek ki a mintegy 1,15 millió bejelentésre a lakásbiztosítási szerződések alapján. Ebben az időszakban a 2010. év volt eddig a katasztrófáktól leginkább sújtott. Akkor 312 ezer bejelentésre 30 ezer millió forint kártérítést fizettek a társaságok.

A biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy minden nagyobb lakáskorszerűsítés után vizsgálják felül a biztosításukat: a szerződéses összeg elegendő lehet-e a helyreállításra vagy az ingóságok pótlására egy-egy nagy kár bekövetkeztekor. A több mint négymillió hazai lakóingatlannak csak 72–73 százalékát védi lakásbiztosítás.