Jóval túl a millión a lakások négyzetméterára

Egy év alatt nyolc százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban, és alulról már súrolja az 1,1 millió forintot derült ki az Otthon Centrum piaci elemzéséből, amely a fővárosi lakáspiac 2020 negyedik negyedévében mért adatait összegezte.

Az Otthon Centrum összegezte 2020 negyedik negyedévének új építésű lakásokra vonatkozó piaci adatait, melyből az derült ki, hogy a fővárosban 2019 utolsó negyedévéhez képest 11,5 százalékkal kevesebb munka van a megvalósítás különböző szakaszában. Emellett az épülő és tervezett lakások száma is 2650-nel csökkent, ami 7,7 százalékos esés. Az új építkezések kezdetének számában még ennél is nagyobb a csökkenés: a tavalyi utolsó negyedben 25 új munkát kezdtek el a befektetők, ami a 2019 negyedik negyedévihez képest 51 százalékkal kevesebb. A vírus tehát az építőipart sem kímélte.

Tavaly decemberben Budapesten 436 beruházásban 31 700 lakás építése szerepelt. A munkák harmada egyelőre még csak terv, az építkezés nem kezdődött el. A beruházók 6300 lakást kínáltak megvételre, ami az épülő és tervezett lakásoknak mindössze az ötöde, akár csak egy évvel ezelőtt.

A budai kerületekben az építkezések átlagos lakásszáma 73, a pesti oldalon 72. A legtöbb lakás a IX., XI., és XIII. kerületben épül(ne); a II., a XVI., a XXII., és XXIII. kerületben átlagos 10-12 lakás készül egy beruházásban, tekintettel az építési helyszínek zöldövezeti, illetve kertvárosi jellegére.

Budapesten, a legtöbb beruházás a XIII. kerületben kezdődött, csak ebben a városrészben 77 építkezés van a megvalósítás különböző szakaszában. A beruházások száma alapján Budán a XI. kerület (53) és a III. kerület (45). Pesten Ferencváros (30), Zugló (29), Józsefváros (26) a sorrend. A legkevesebb lakás a XXI. és a XXIII. kerületben épül. Csepelen két helyszínen 46, míg Soroksárott három helyen 30 lakás épül.

Az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1 073 000 Ft/m2 volt, ami 8 százalékkal drágább az egy évvel azelőttihez képest. A helyszntől és az ingatlan adottságaitól függően az ár 500 ezertől 3 millió forintig terjed. A legmagasabb fajlagos átlagár továbbra is V. kerület: kétmillió forint. Ettől nem sokkal maradt el a II., XII. és a VI. kerület sem. Budán a XXII. kerülettől eltekintve az átlagos négyzetméterár mindenhol meghaladta az egymillió forintot, Pesten a VII. és XIII. kerületről mondható el ugyanez. Buda és a Belváros többi kerületében átlag 800 ezer és egymillió forint közötti kínálati négyzetméterárak voltak a felmérés időpontjában.

A külső pesti kerületekben 730–900 ezer Ft/m2, a XXIII. kerületben “csak” 650 ezer Ft a lakások négyzetméterenkénti ára.